Atentátnik opásaný výbušninami zabil desiatky jemenských vojakov

TA3 TASR
18.12.2016 11:23

Najmenej 49 jemenských vojakov zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri útoku samovražedného atentátnika v meste Aden na juhu krajiny, informoval nemenovaný predstaviteľ miestnej bezpečnosti.

Výbuch pri vojenskej základni

Útočník opásaný výbušninami sa odpálil v skupine vojakov, ktorí sa zhromaždili pri vojenskej základni Solban v severovýchodnej časti Adenu. K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. Odohral sa viac ako týždeň po tom, čo pri podobnom útoku na rovnakom mieste zahynulo 48 ľudí. Prihlásila sa k nemu teroristická organizácia Islamský štát.

Aden je dočasným sídlom jemenskej vlády, ktorú podporuje Saudská Arábia. Povstalci podporovaní Iránom kontrolujú hlavné mesto Saná a ďalšie územia Jemenu.

Vládne jednotky a šiitskí povstalci

Ozbrojený konflikt medzi jemenskými vládnymi jednotkami a prevažne šiitskými povstalcami - húsíami - trvá od roku 2014. Situáciu v krajine komplikujú aj výpady IS a al-Káidy, ktoré sporadicky útočia na príslušníkov armády.

Od marca 2015 bojuje proti húsíom a silám podporujúcim jemenského exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá stojí na strane medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Konflikt v Jemene už pripravil o život približne 10.000 ľudí a vyvolal závažnú humanitárnu krízu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok