Facebook reaguje na epidémiu falošných správ, bude ich blokovať

TA3 ČTK
16.12.2016 15:39

Sociálne siete sa v poslednom období boria s množstvom falošných a zavádzajúcich správ. Facebook sa po kritike rozhodol reagovať a s pomocou expertov chce ich šírenie blokovať.

Facebook reaguje na epidémiu falošných správ, bude ich blokovať
SITA/AP

Kontrolovať budú aj novinári

Facebook pripravuje viacero nástrojov, ktoré majú blokovať šírenie falošných správ na sociálnych sieťach. V New Yorku to oznámil viceprezident spoločnosti John Hegeman. Používatelia budú mať možnosť nepravdivé správy označovať jednoduchšie ako teraz, a pravdivosť faktov potom budú preverovať tímy expertov vrátane televízie ABC News alebo agentúry Associated Press.

Ak previerka potvrdí faktické nezrovnalosti, objaví sa pri správach označenie "sporné" aj preklik na miesto, kde budú vysvetlené výhrady. Nepravdivá správa nebude vyradená, pretože Facebook sa chce vyhnúť obvineniam z cenzúry. V zozname príspevkov sa ale posunie nižšie a nebude možné ju preposlať. Facebook chce zabrániť aj tomu, aby si sieťoví podvodníci privlastňovali doménové mená skutočných médií.

Odpoveď na kritiku

Spoločnosť Facebook bola v poslednej dobe vystavená kritike za benevolentný prístup k falošným správam, ktoré sa v stále väčšej miere na internete objavovali počas kampane pred prezidentskými voľbami. Prekvapení Američania sa napríklad dozvedali, že kandidatúru Donalda Trumpa podporil pápež František alebo že federálneho agenta vyšetrujúceho emailovú kauzu Hillary Clintonovej našli mŕtveho.

Sociologická spoločnosť Pew Research Center zverejnila výsledky prieskumu, podľa ktorého takmer štvrtina Američanov, či už vedome alebo nevedome, niekedy preposlala falošnú správu. Podľa dvoch tretín opýtaných takéto informácie vyvolávajú zmätok v základných faktoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok