Z džungle až do politiky. Kolumbijskí povstalci sa zaregistrovali ako strana

TA3 TASR
16.12.2016 10:42

Kolumbijská gerilová skupina FARC spravila ďalší krok k transformácii na politickú stranu, keď sa zaregistrovala na príslušných volebných úradoch ako politické hnutie.

Z džungle až do politiky. Kolumbijskí povstalci sa zaregistrovali ako strana
TASR/AP

Hlasy mieru

Skupina "Voces de Paz" (Hlasy mieru) bola oficiálne ustanovená ako hnutie, tvrdia FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie). Mierová dohoda podpísaná v novembri medzi FARC a kolumbijskou vládou počíta s časovým rozpätím, počas ktorého sa odzbrojí a demobilizuje 5800 zvyšných bojovníkov FARC.

Cieľom dohody je tiež sprístupniť kolumbijský politický systém novým hráčom vrátane politickej strany, ktorá vzíde z transformácie FARC. Začínajúc rokom 2018, FARC budú môcť participovať na voľbách do Kongresu, a to s garanciou najmenej piatich kresiel v Senáte a Snemovni reprezentantov na prvé dve štvorročné obdobia.

260-tisíc životov

Po tejto fáze bude musieť strana získať mandát už štandardným volebným procesom. Kritici prelomovej dohody však namietajú, že povstalci, ktorí v minulosti spáchali závažné zločiny, tak budú môcť figurovať vo voľbách. Dlhoročný konflikt medzi vládnymi silami, ľavicovými vzbúrencami a pravicovými polovojenskými jednotkami si vyžiadal vyše 260-tisíc životov a milióny ľudí pripravil o domov. Rozbroje v Kolumbii trvali viac než polstoročie.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos si minulý týždeň v nórskom hlavnom meste Oslo prevzal Nobelovu cenu za mier, ktorú si vyslúžil "svojím rozhodným úsilím o ukončenie vyše 50 rokov trvajúcej občianskej vojny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok