Motivoval ho Trump. Ruský oligarcha sa chce stať prezidentom

TA3 ČTK
15.12.2016 21:25

Víťazné ťaženie Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách inšpirovalo ruského oligarchu Sergeja Polonského prihlásiť sa ako kandidát na úrad ruského prezidenta. Hodnotou majetku sa vraj Trumpovi prinajmenšom vyrovná.

Motivoval ho Trump. Ruský oligarcha sa chce stať prezidentom
SITA/AP

Momentálne sa Polonský nachádza v moskovskej väznici pre podozrenie zo sprenevery. Prezidentské voľby v Rusku sa uskutočnia budúci rok a veľkým favoritom je Vladimir Putin, hoci zatiaľ oficiálne svoju kandidatúru neohlásil. Naopak, v minulých dňoch svoj zámer zúčastniť sa volieb oznámil vodca ruskej opozície Alexej Navaľný. Na kampaň chce z darov svojich stúpencov zhromaždiť miliardu rubľov.

Excentrický ruský podnikateľ Polonský čelí obvineniu z päťmiliardového podvodu na svojich realitných klientoch. Stránky ruských novín plnil pomerne dlho, najmä svojím dramatickým útekom do ďalekej Kambodže, kde žil dva roky s neplatnými vízami.

Uchýlil sa tam pred ruskou spravodlivosťou, vlani bol však deportovaný do moskovskej väzby. Do povedomia širšej verejnosti sa dostal aj tým, že sa pred piatimi rokmi v priamom televíznom prenose pobil s ruským oligarchom Alexandrom Lebedevom, s ktorým v štúdiu besedoval.

Polonský svoju kauzu považuje za sprisahanie. Ruskej verejnosti z väzenia odkázal, že v prípade zvolenia bude jeho prvým krokom "prepustenie všetkých sudcov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok