Česi na poslednom summite podporujú slovenskú flexibilnú solidaritu

TA3 TASR ČTK
15.12.2016 13:45

Lídri Európskej únie sa stretli v Bruseli na poslednom tohtoročnom summite dvadsaťosmičky. Po prvom dni sa dohodli na viacerých bodoch v oblasti migrácie a prijali právne záväznú prílohu k asociačnej dohode s Ukrajinou.

Alternatíva k prijímaniu utečencov

Česká republika na summite EÚ v Bruseli - v rámci debát o migračnej politike - podporí návrh Slovenska na zavedenie takzvanej flexibilnej solidarity. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode do Bruselu. Talianska delegácia naznačila, že summit využije na to, aby sa posťažovala na nedostatok solidarity zo strany krajín strednej a východnej Európy pri preberaní migrantov z talianskeho územia.    

Sobotka v tejto súvislosti avizoval, že v Bruseli podporí návrh, ktorý na čele Rady EÚ presadzovalo Slovensko. "Podporujeme snahu slovenského predsedníctva hľadať nejaký variant inej formy solidarity, než je preberanie utečencov z Talianska a Grécka. Náš postoj sa nemení," zdôraznil český premiér.     

Spresnil, že túto pozíciu zopakuje aj na tradičnom summitovom stretnutí premiérov krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré spoločne odmietajú mechanizmus prerozdeľovania a kvóty pre migrantov. Nechcú pritom, aby sa tento mechanizmus stal súčasťou pripravovanej reformy azylovej politiky EÚ.

Dôraz na pomoc krajinám pôvodu

Sobotka dodal, že v oblasti migračnej politiky Praha podporuje dôraz na pomoc krajinám pôvodu a tranzitu migrantov a na ochranu vonkajších, schengenských hraníc EÚ.     

Na otázku, aký má byť postoj lídrov EU k Sýrii vo svetle posledných udalostí z Aleppa, český premiér zdôraznil potrebu humanitárnej pomoci, tak zo strany EÚ, ako aj jej členských štátov. Česká republika je podľa neho v tomto smere dostatočne aktívna.     

"Treba pokračovať v tlaku na prezidenta Bašára Asada, na Rusko a ďalších spojencov, aby jeho akcie nepostihovali civilné obyvateľstvo, aby bolo možné riešiť krízovú situáciu v Aleppe a pripraviť priestor na rokovania, ktoré povedú k stabilizácii krajiny a k šanci pre sýrskych utečencov, aby sa mohli vrátiť do svojich domovov," skonštatoval Sobotka.

Podporili implementáciu migračných dohôd

Podľa očakávaní sa lídri uzniesli, že budú pokračovať v napĺňaní migračnej dohody s Tureckom a poskytnú pomoc štátom, ktoré sa nachádzajú na tzv. balkánskej trase. Podporili implementáciu migračných dohôd s piatimi africkými štátmi, ako aj vytvorenie Európskeho fondu pre trvalo udržateľný rozvoj, ktorý má stimulovať investície v daných štátoch.

Európska rada chce výraznejšie podporiť líbyjskú pobrežnú stráž a stredomorskú námornú operáciu Sophia. Navrhuje poskytnúť bezpečnú dopravu migrantom, ktorí uviazli na líbyjskom brehu, späť do krajín ich pôvodu. Európsky podporný azylový úrad a Európska pohraničná a pobrežná stráž by mali podľa lídrov získať dostatočné prostriedky aj personál na výkon svojich povinností.

V súvislosti s vnútornou migračnou politikou sa hlavy členských štátov zhodli na "dodržiavaní princípov zodpovednosti a solidarity" a intenzívnejšej relokácii a presídľovaní migrantov. Zobrali ale na vedomie žaloby, ktoré podali Slovensko a Maďarsko na Európskom súdnom dvore pre povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov.

Spolupráca s Ukrajinou

Lídri na summite prijali aj prílohu k asociačnej dohode s Ukrajinou, ktorá by mala umožniť Holandsku túto dohodu ratifikovať i napriek odmietavému výsledku príslušného referenda. Prijatie prílohy si vyžiadal holandský premiér Mark Rutte.

Platiť začne v momente, keď Holandsko dohodu ratifikuje rovnako ako zvyšných 27 členských štátov EÚ.  V prílohe je uvedené, že asociačná dohoda medzi EÚ a Ukrajinou neznamená automaticky udelenie štatútu kandidátskeho štátu. Obsahuje súhlas so spoluprácou s Ukrajinou v bezpečnostnej, vojenskej a ekonomickej oblasti. Tiež sa v ňom píše o podpore reformného úsilia Kyjeva.

Európska rada zopakovala, že trvá na dodržiavaní medzinárodného práva a územnej celistvosti Ukrajiny. Uznala, že Kyjev splnil podmienky na udelenie bezvízového styku, rovnako ako aj Gruzínsko. Zrušenie víz lídri podmienili schválením zmien v mechanizme na pozastavenie bezvízového styku, ktorý dnes odobril Európsky parlament.

Vytvoria tlak na hráčov v Sýrii

Európska únia využije všetky diplomatické kanály k tlaku na medzinárodných hráčov v Sýrii s cieľom zabezpečiť otvorenie koridorov do Aleppa k humanitárnej pomoci a evakuácii civilistov. Novinárom to po summite EÚ povedal predseda unijných schôdzok Donald Tusk.

"Tvárou v tvár brutalite sýrskeho režimu a jeho podporovateľov, zvlášť Ruska a Iránu, nie sme tak efektívni, ako by sme chceli byť. Ale utrpenie sýrskeho ľudu nám nie je ľahostajné," vyhlásil Tusk po stretnutí, na ktorej prezidentov a premiérmov dvadsaťosmičky oslovil aj starosta východnej časti Aleppa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok