Španielsko už nechce patriť do rovnakej časovej zóny ako Slovensko

TA3 ČTK
13.12.2016 11:35

Pokiaľ vyjde plán vlády podporovaný značnou časťou opozície, v Španielsku sa v budúcom roku posunie čas o hodinu späť. Konzervatívci majú v pláne vrátiť krajinu do rovnakého časového pásma s Britániou a Portugalskom, kde patrila ešte v polovici minulého storočia.

Španielsko už nechce patriť do rovnakej časovej zóny ako Slovensko
SITA/AP

V práci chcú končiť skôr

Podľa ministerky práce motivuje tento plán snaha, aby mohli zamestnanci ukončiť pracovný deň skôr. Pracovná doba v Španielsku sa podľa údajov Eurostatu končí až okolo ôsmej hodiny večer, zatiaľ čo v ďalších západných krajinách EÚ je to aj o niekoľko hodín skôr.

Španielsko patrí do rovnakej časovej zóny ako Slovensko či Nemecko a rozvidnieva sa tam až o hodinu neskôr ako vo východnej Európe. Pracovný deň sa začína aj končí neskôr.

"Chceli by sme, aby pracovné dni končili okolo šiestej hodiny a aby sme to docielili, budeme pracovať na dohode so zástupcami zamestnávateľov i odborov," povedala ministerka práce Fátima Bánezová, podľa ktorej by vďaka tomu mohli Španieli tráviť viac času s rodinami.

Reálna šanca na úspech

Posun do iného časového pásma by v tom podľa nej veľmi pomohol. Zmenu podľa médií podporujú okrem vládnych ľudovcov aj liberálna strana Ciudadanos i socialisti, čo dáva návrhu veľmi reálnu šancu na úspech v parlamente.

Do stredoeurópskeho časového pásma presunul Španielsko v polovici minulého storočia diktátor Francisco Franco. Jedinou súčasťou krajiny, kde platí rovnaký čas ako v susednom Portugalsku a Británii, sú Kanárske ostrovy ležiace pri západoafrických brehoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok