Trump si vybral šéfa diplomacie, nemá politické skúsenosti

TA3 TASR
13.12.2016 08:34

Donald Trump si za ministra zahraničných vecí vybral 64-ročného Rexa Tillersona, šéfa ropného koncernu ExxonMobil.

Hráč svetovej triedy

Oficiálne to oznámil Trumpov tím, informovala spravodajská stanica CBS News. Príklon k Tillersonovi však Trump naznačil už v nedeľu v rozhovore pre televíziu Fox News, keď ho nazval "hráčom svetovej triedy". Úvahy o nominácii Tillersona vzbudili rozruch, keďže tento rodený Texasan celú svoju profesionálnu kariéru spojil s ropným gigantom ExxonMobil - na jeho čele stojí od roku 2006 - a nemá nijaké skúsenosti ako diplomat alebo politik.

Tillerson je navyše známy blízkymi vzťahmi s Ruskom, kde už v 90. rokoch zastupoval záujmy Exxonu, ktorý ťaží ropu a hľadá nové náleziská vo viac ako 70 krajinách na všetkých kontinentoch a má ročný obrat okolo 300 miliárd dolárov.

Už ako jeho šéf tam v auguste 2011 uzavrel dohodu o strategickej spolupráci s ruskou spoločnosťou Rosnefť týkajúcu sa ťažby ropy v Mexickom zálive a prieskumných vrtov v arktickej časti Ruska a na Sibíri. O dva roky neskôr udelil Kremeľ Tillersonovi Rad priateľstva, vyznamenanie určené cudzincom.

Prosperita a mier

Tillerson je tiež odporcom západných sankcií uvalených na Rusko. Napriek tomu, že republikáni majú v Senáte väčšinu, Tillersona tam zrejme čaká ťažká skúška ohňom. Vplyvní republikánski senátori ako John McCain či Lindsey Graham už avizovali, že sa budú zaujímať o jeho úzke väzby na Moskvu.

Práve post šéfa diplomacie bol jedným z tých, okolo ktorého sa objavilo veľa špekulácií. Pred Tillersonom bol veľkým favoritom bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani, ten však cez víkend prekvapujúco povedal, že nechce byť ďalej zaraďovaný do okruhu osôb, s ktorými sa uvažuje ako o budúcich členoch Trumpovej vlády.

Veľa sa hovorilo aj o niekdajšom guvernérovi štátu Massachusetts Mittovi Romneym, ktorý bol hlasným kritikom Trumpa. Ten však na Facebooku napísal, že mu bolo cťou byť medzi kandidátmi na ministra zahraničných vecí. Diskusie s Trumpom označil za "príjemné a poučné" a vyjadril nádej, že nová vláda krajinu posilní a dovedie k prosperite a mieru.

Medzi kandidátmi na šéfa americkej diplomacie sa spomínali aj bývalý riaditeľ tajnej služby CIA David Petraeus, niekdajší veľvyslanec pri OSN John Bolton a senátor Bob Corker. New York Times napísal, že všetci ostatní potenciálni kandidáti boli v pondelok telefonicky oboznámení s Trumpovou voľbou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok