Portugalská hviezda Ronaldo získal prestížnu Zlatú loptu

TA3 SITA
12.12.2016 23:01

Portugalčan Cristiano Ronaldo sa stal víťazom 61. ročníka prestížnej bilančnej ankety Zlatá lopta (Ballon d´Or), ktorú organizuje francúzsky odborný futbalový časopis France Football.

Cristiano Ronaldo v tomto kalendárnom roku triumfoval s Realom Madrid v Lige majstrov a portugalskú reprezentáciu priviedol k prvenstvu na letných majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Vlaňajší víťaz ankety, Argentínčan Lionel Messi, pomohol Barcelone k triumfu v španielskej La Lige aj národnom pohári, v najcennejšom drese si zahral v neúspešnom finále letného juhoamerického šampionátu Copa América. Okrem spomenutého dua boli v hre napríklad Gareth Bale, Antoine Griezmann, Zlatan Ibrahimovič, Andrés Iniesta, Neymar či Paul Pogba.

Tridsaťjedenročný Ronaldo má celkovo na svojom konte štyri prvenstvá, o dva roky mladší Messi uspel päťkrát.

France Football a Medzinárodná futbalová federácia po šiestich rokoch ukončili vzájomnú spoluprácu a zjednotená výročná Zlatá lopta FIFA existujúca od roku 2010 sa rozdelila na dve ocenenia. Víťaza ankety o najlepšieho hráča v roku 2016 podľa FIFA oznámia 9. januára 2017 počas galavečera vo švajčiarskom Zürichu.

France Football udeľoval od roku 1956 Zlatú loptu na základe hlasovania novinárov. Najprv to bola cena pre najlepšieho európskeho hráča v danom roku, neskôr pre jednotku pôsobiacu na starom kontinente bez ohľadu na národnosť, od roku 2007 sa hlasovalo úplne bez obmedzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok