Británia zakročila proti neonacistom, zakázala hnutie Národná akcia

TA3 TASR
12.12.2016 18:53

Ultrapravicové zoskupenie, konkrétne neonacistické hnutie Národná akcia, postavili vôbec po prvý raz vo Veľkej Británii mimo zákon a zaradili ho medzi teroristické subjekty. Zároveň si Británia ako jedna z prvých krajín medzinárodného spoločenstva osvojila definíciu antisemitizmu z dielne Medzinárodnej aliancie pre pripomienku holokaustu.

Británia zakročila proti neonacistom, zakázala hnutie Národná akcia
ČTK

Strach z extrémizmu

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová v tejto súvislosti hovorila v Londýne o "rasistickom, antisemitskom a homofóbnom" zoskupení. Iniciatíva proti antisemitizmu rozhodnutie privítala hovoriac o menšom signáli proti prejavom násilia.

Spomínané neonacistické hnutie sa na webe predstavuje ako príležitosť pre mladých nacionalistov nielen sa spojiť s rovnako zmýšľajúcimi osobami, ale sa aj sociálne angažovať a byť kreatívny.

V ostrovnej monarchii rastú obavy z prejavov extrémizmu sprevádzaných násilím, akým bola napríklad vlani v júni vražda poslankyne Jo Coxovej - odporkyne brexitu a ženy angažujúcej sa za utečencov. Páchateľa, v ktorého byte sa našli nacistické memorabílie, odsúdili na doživotný trest žalára.

Medzinárodná definícia antisemitizmu

Britská premiérka Theresa Mayová vyjadrila nádej, že prezentácia definície antisemitizmu prispeje k obmedzeniu prejavov nevraživosti a útokom voči židom v ostrovnej krajine. Zdôraznila, že odteraz bude "iba jedna definícia antisemitizmu" a ktokoľvek sa ním previní, bude sa zodpovedať.

Aj keď definícia antisemitizmu nemá právne záväzný dopad, židovské organizácie dúfajú, že sa ňou budú riadiť britské súdy i rôzne vládne inštitúcie.

Z definície vyplýva, že antisemitizmus je také vnímanie židov, ktoré môže byť charakterizované ako nenávisť voči židom. Slovné a fyzické prejavy antisemitizmu sú namierené voči židovským alebo iným jednotlivcom alebo ich majetku, voči inštitúciám židovskej obce a jej cirkevným zariadeniam.

Výkonný predseda Rady zástupcov britských židov Jonathan Arkush vo vyhlásení uviedol, že  "s antisemitizmom na vzostupe sa stalo nevyhnutným mať jasnú definíciu, podľa ktorej by sa posudzovalo, ktoré z postojov sú alebo by mohli byť rasistické".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok