Venezuelská vláda zabavila milióny hračiek, dá ich chudobným deťom

TA3 ČTK
12.12.2016 00:23

Socialistická vláda Venezuely skonfiškovala takmer štyri milióny hračiek najväčšieho predajcu v krajine a chce ich nadeliť pod vianočný stromček chudobným deťom. Firma Kriesel príde o hračky preto, že porušila pravidlo o férovom oceňovaní výrobkov, ktoré vyžadujú úrady krajiny postihnutej zúfalou ekonomickou situáciou.

Venezuelská vláda zabavila milióny hračiek, dá ich chudobným deťom
SITA/AP

Podľa úradu zaoberajúceho sa dodržiavaním maximálnych cien firma utajila časť svojho sortimentu, aby mohla hračky pred Vianocami predávať za vyššie ceny. Kvôli tomu boli zadržaní dvaja členovia vedenia firmy a zhabaných bolo 3,8 milióna hračiek.

Šéf úradu William Contreras odkázal firmám, že táto konfiškácia je pre nich odkazom, že sa "nemôžu zahrávať s právami Venezuelčanov".

Vláda vyhlásila, že hračky "férovo" rozdajú chudobným deťom miestne výbory, ktoré majú na starosť distribúciu nedostatkových potravín. Prezident Nicolás Maduro nedávno vydal nariadenie, podľa ktorého museli obchody zlacnieť tovar o tretinu až polovicu. O odvolanie Madura sa usiluje opozícia okrem iného aj kvôli biednej venezuelskej ekonomike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok