Výbuchy pri istanbulskom štadióne zabili najmenej 13 ľudí

TA3 ČTK
10.12.2016 21:21

Futbalový štadión v Istanbule zasiahli explózie, zabili najmenej 13 ľudí a 37 zranili. Agentúre Reuters to povedali zdroje z tureckej polície.

Doteraz turecké úrady a médiá uvádzala, že dva výbuchy zranili 20 ľudí, policajtov, proti ktorým bol podľa všetkého útok namierený. Jeden z členov vlády označil explóziu za teroristický čin.

Nálož pri štadióne bola umiestnená v aute, ktoré explodovalo po ligovom zápase. Ten sledovali na štadióne tímu Besiktas v európskej časti Istanbulu tisíce ľudí.

Svedkovia agentúre Reuters povedali, že počuli dve hlasné explózie a neskôr sa ozývala streľba. Minister Süleyman Soylu povedal, že útok bol zrejme namierený proti autobusu tureckej zásahovej policajnej jednotky, ktorá počas zápasu zaisťovala poriadok.

Soylu rovnako povedal, že okolnosti výbuchov sa ďalej vyšetrujú, ale vraj jasné, že išlo o "kruté sprisahanie". Podľa neho bola druhá z explózií, ku ktorej došlo v priľahlom parku, dielom samovražedného útočníka. Minister dodal, že k počtu obetí sa vyjadrí neskôr.

Podľa záberov televízie CNN bolo okolie štadióna uzavreté a na mieste sú desiatky policajných a záchranárskych vozidiel.

"Bolo to ako v pekle, plamene šľahali až k oblohe. Pil som čaj v kaviarni v blízkosti mešity. Ľudí sa schovávali pod stoly, ženy začali plakať," popisoval výbuch jeden zo svedkov Omer Yilmiz, ktorý ho sledoval z neďalekého podniku.

Útoky proti bezpečnostným zložkám nie sú v Turecku nijako výnimočné, častejšie sú však na juhovýchode krajiny, kde ich úrady pripisujú kurdským separatistom. Na iných miestach Turecka útočí taktiež teroristická organizácia Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok