Pošta podržala Matoviča, Šašošpeciál mohol zasiahnuť do jeho práv

TA3 TASR SITA
9.12.2016 19:38

Leták Šašošpeciál o poslancovi Národnej rady Igorovi Matovičovi odmietla Slovenská pošta distribuovať, keďže mohla zasiahnuť do jeho osobnostných práv. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

Pošta podržala Matoviča, Šašošpeciál mohol zasiahnuť do jeho práv
SITA/Ivan Kopčáni

Nesú zodpovednosť za obsah

"V prípade letákov Slovenská pošta nesie zodpovednosť za obsah, a to v postavení šíriteľa reklamy podľa zákona o reklame a o zmene a doplnení niektorých zákonov, čo znamená, že v prípade porušenia ustanovení tohto zákona SP by bola vystavená riziku prípadných súdnych sporov," uviedla Dorčáková.

Slovenská pošta v stredu dostala požiadavku na distribúciu letáka, za ktorým stoja aktivisti Peter Weisenbacher a Alena Krempaská, v náklade asi 20-tisíc kusov. "Distribúcia takejto tlačoviny by mohla spôsobiť zodpovednostný vzťah ako šíriteľa reklamy, ak by sa neskôr preukázalo, že by sa distribúciou tejto tlačoviny zasiahlo do práv na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby," zhrnula Dorčáková.

Trnavčania neprejavili záujem

Na príprave tlačoviny ŠAŠO špeciál sa podieľali aktivisti Alena Krempaská a Peter Weisenbacher. V pondelok 28. novembra sa ju pred sídlom spoločnosti Regionpress na Študentskej ulici v Trnave pokúšali rozdávať ľuďom. Do Trnavy priniesli asi štyridsať kusov, Trnavčania však o ich produkt prejavili minimálny záujem.

ŠAŠO špeciál sa na dvanástich stranách venuje poslancovi Igorovi Matovičovi a jeho údajným kauzám. Spoločnosť Regionpress je rodinná firma Matovičovcov, oficiálne ju vlastní poslancova manželka Pavlína Matovičová. "ŠAŠO špeciál je o kauzách podnikateľa a poslanca pána Matoviča a naňho napojených ľudí a firiem,“ povedal vtedy Weisenbacher. Tlačovinu plánovali bezplatne distribuovať do schránok najskôr v Trnave, kde Igor Matovič žije, neskôr po celom Slovensku.

Spor od protestov pred Bonaparte

Spor Matoviča s Weisenbacherom a Krempaskou sa začal v lete tohto roku po tom, ako aktivisti kritizovali, že protesty pred bratislavským obytným komplexom Bonaparte, ktoré sa týkajú kauzy Bašternák, sú organizované parlamentnou opozíciou a nie sú apolitické.

Matovič kritiku odmietol s tým, že aktivisti boli v minulosti spojení s vládnou stranou Smer-SD. Aktivisti následne zverejnili, že Matovič si ako poslanec nepredĺžil pozastavenie živnosti, za čo mu hrozí strata mandátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok