Bude Slovensko predsedať OBSE? Lajčák prejavil záujem

TA3 TASR
8.12.2016 16:22

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v Hamburgu deklaroval záujem Slovenska o rotujúce predsedníctvo v OBSE v roku 2019.

Podľa Lajčáka čelíme priveľkému množstvu starých a nových problémov, ale zatiaľ máme iba málo odpovedí a riešení. OBSE je podľa neho jedným z kľúčových nástrojov pri zvládaní výziev. "Zjednocuje 57 krajín severnej pologule ako rovnocenných partnerov, dôležitých pri zaisťovaní bezpečnosti Európy. Ponúka skúsenosti zo spoločnej činnosti, nazbierané za celé roky. OBSE znamená prevenciu a na to by sme mali zamerať," povedal Lajčák.

Na dvojdňovom stretnutí rokuje 57 ministrov vrátane amerického a ruského. John Kerry a Sergej Lavrov chcú spolu hovoriť o možnostiach, ako dosiahnuť prímerie v sýrskom Aleppe. Ministrov OBSE čaká aj debata o situácii na Ukrajine. Steinmeier ako hostiteľ podujatia vyhlásil, že OBSE je čoraz dôležitejšia práve v časoch krízy - ako organizácia na ochranu mieru a stability v Európe. V Hamburgu dohliada na bezpečnosť politikov až 10 tisíc policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok