Lavrov viní USA z neúspechu ženevských rozhovorov, Kerry to odmieta

TA3 ČTK
6.12.2016 18:38

Spojené štáty odmietli s Ruskom vyjednávať o sýrskom meste Aleppo, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. V pondelok pritom sám oznámil, že v utorok alebo v stredu začnú v Ženeve americko-ruské rokovania, v ktorých sa dohodnú podmienky odchodu povstalcov, ktorí bránia východná časť rozdeleného mesta.

Rokovanie vraj nie je možné

Šéf americkej diplomacie John Kerry interpretácii Moskvy odmietol. Sýrska armáda medzitým dobyla ďalšie oblasti Aleppa, vrátane dôležitej rezidenčnej štvrti Saari, uviedla s odvolaním sa na opozičného aktivistu agentúra Reuters.

"Pochopili sme, že vážne rokovanie s našimi americkými partnermi nie je možné," povedal Lavrov. Plánové rozhovory, ktoré mali byť na úrovni expertov, Washington podľa Lavrova zrušil. Tvrdenie Moskvy, že Američania odmietli vyjednávať, Kerry poprel. "Nemám informácie o sebemenšej neochote našej strany, ani o údajnom novom pláne," citovala ho agentúra AFP.

Podľa pondelňajšieho Lavrovovho vyhlásenia mali povstalci dostať možnosť z východnej časti mesta odísť a tí, ktorí toho nevyužijú, mali byť pripravení, že s nimi bude naložené ako s teroristami.

Situáciu riešila aj OSN

Sýrske jednotky v Aleppe podľa opozičných aktivistov dobyli kľúčovú rezidenčná štvrť Saari v centre mesta. "Ak (táto štvrť) padne, povstalci budú zahnaní do juhovýchodnej časti mesta a vláda bude môcť zapojiť taktiku postupného vyčerpávania," uviedol už skôr šéf Sýrskej organizácie pre ľudské práva Rami Abdar Rahmán. SOHR situáciu v Sýrii monitoruje z Británie.

Situáciu v meste sa pokúsila v pondelok riešiť aj Bezpečnostná rada OSN, keď hlasovala o rezolúcii navrhujúci sedemdňovej prímerie s možnosťou predĺženia. Rusko a Čína prijatie dokumentu vetovali. Od začiatku bojov v roku 2011 je to už po šiestykrát, čo Rusko takto zablokovalo rezolúciu OSN.

"Nedovolíme, aby si Rusko takto pohrávalo s Radou," reagovala na pondelkový vývoj námestníčka americkej veľvyslankyne pri OSN Michele Sisonová. Podľa agentúry AFP tiež uviedla, že Rusko si chce "udržať svoje vojenské zisky".

Rezolúcia je provokácia, tvrdí Lavrov

Lavrov už pred hlasovaním Bezpečnostnej rady OSN povedal, že Rusko považuje rezolúciu za provokáciu. Zmarí vraj americko-ruskej diplomatické úsilie a umožní opozícii, aby sa združovala.

Podľa SOHR zahynulo v minulých troch týždňoch pri vládnych útokoch na východné Aleppo 340 civilistov, ďalších viac ako 80 civilistov potom pri povstaleckom ostreľovaní vládnych štvrtí. Minulý týždeň z východných častí mesta odišlo niekoľko tisíc civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok