Zemanova pravá ruka po škandále s videom končí vo funkcii

TA3 ČTK
6.12.2016 12:39

Video s kompromitujúcim obsahom sa zrejme stalo osudným šéfovi protokolu Pražského hradu Jindřichovi Forejtovi, ktorý vo svojej funkcii končí.

Zemanova pravá ruka po škandále s videom končí vo funkcii
ČTK

Na Hrade skončil

Riaditeľ protokolu Pražského hradu Forejt sa vzdal z "osobných a zdravotných dôvodov" svojho miesta. Končí ku koncu roka, povedal hovorca Hradu Jiří Ovčáček. Žiadosti Forejta o rozviazanie pracovného pomeru podľa neho vyhoveli. Šéf protokolu patril k najbližším spolupracovníkom prezidenta Miloša Zemana.

"Jindřich Forejt sa k dnešnému dňu, teda v utorok 6. decembra 2016, z osobných a zdravotných dôvodov vzdal miesta riaditeľa Odboru protokolu Kancelárie prezidenta republiky a požiadal o rozviazanie pracovného pomeru dohodou k 31. decembra 2016. Tejto žiadosti bolo vyhovené," uviedol Ovčáček.

fsdfdfdf_0a000002-a611-7b07.jpg

Na existenciu kompromitujúceho videa, na ktorom je údajne Forejt zachytený, upozornili médiá. Server Strážny pes z nahrávky publikoval niekoľko fotografií, celé video zverejniť odmietol. Autentickosť záberov sa nepodarilo overiť. Niekto však oslovil aj ďalšie médiá s tým, že môžu zábery kúpiť.

O konci Forejta sa špekuluje od konca minulého týždňa, keď mu na Hrade zapečatili kanceláriu. Vedenie Pražského hradu ale záležitosť nekomentovalo s tým, že ide iba o špekulácie.

Oneskorený príchod na Kováčov pohreb

Hradný protokol bol v poslednej dobe spojený s niekoľkými spornými situáciami. Musel vysvetľovať oneskorenie leteckého špeciálu, v ktorom letela delegácia vedená prezidentom Milošom Zemanom na pohreb slovenského prezidenta Michala Kováča.

Z hradného protokolu mala podľa oficiálneho oznámenia Hradu pochádzať chybná informácia, na základe ktorej Zeman obvinil amerického veľvyslanca Andrewa Schapira z neúčasti na udeľovaní štátnych vyznamenaní 28. októbra na Pražskom hrade. Schapiro ale vo Vladislavskej sále bol. Forejt bol tiež často spomínaný v kauze neudelenia vyznamenania pamätníkovi židovského holokaustu Jiřímu Bradymu. Minulý rok pri prijatí generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga visela v trónnej sále Pražského hradu vlajka OSN miesto vlajky Severoatlantickej aliancie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok