Francúzsky premiér odstúpil, chce sa sústrediť na voľby

TA3 TASR ČTK
6.12.2016 10:12

Francúzsky premiér Manuel Valls odstúpil z funkcie, aby sa mohol sústrediť na kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách.

Nahradil ho Cazeneuve

Prezident Francois Hollande vymenoval za nového predsedu vlády doterajšieho ministra vnútra Bernarda Cazeneuvea, ktorého požiadal o vytvorenie kabinetu.

Valls rezignoval deň po tom, ako oznámil, že sa bude uchádzať o nomináciu francúzskej ľavice v prezidentských voľbách. Urobil tak po minulotýždňovom rozhodnutí Hollanda, momentálne najneobľúbenejšieho prezidenta povojnového Francúzska, že nebude kandidovať na druhé funkčné obdobie hlavy štátu.

Valls dúfa, že zjednotí Socialistickú stranu a dá ľavici šancu zotrvať v Elyzejskom paláci, aj keď súčasné prieskumy naznačujú, že v druhom kole prezidentských volieb bude proti nominantovi konzervatívcov Francoisovi Fillonovi stáť šéfka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová.

Nový premiér je obľúbený

Cazeneuve je blízkym spolupracovníkom Hollanda a stal sa populárnym na poste ministra vnútra, keď presadzoval opatrenia proti extrémizmu. Po pôsobení na ďalších pozíciách vo vláde viedol od roku 2014 rezort vnútra a mal na starosti reakciu na sériu teroristických útokov, ktoré si od januára 2015 vyžiadal vyše 200 životov.

Celkovo presadil tri zákony o boji proti terorizmu a jeden zákon týkajúci sa spravodajských služieb. Jeho rezort pripravil aj vypratanie rozľahlého tábora utečencov pri Calais z jesene tohto roka.

Hollande po krátkom stretnutí s Vallsom v Elyzejskom paláci zverejnil na Twitteri stručnú správu o vymenovaní Cazeneuvea, ktorú tiež potvrdila tlačová služba prezidentskej kancelárie. Neskôr oznámila, že novým ministrom vnútra bude doterajší šéf poslaneckého klubu PS v Národnom zhromaždení Bruno Le Roux.

Tvrdý postoj k imigrácii

Valls je popredným, i keď rozdeľujúcim predstaviteľom francúzskych socialistov. Je známy otvoreným, autoritatívnym štýlom a tvrdými postojmi k imigrácii a bezpečnosti. Niektorí spolustraníci ho ostro kritizovali za pracovnoprávne reformy i vlaňajšiu podporu kontroverzného zákazu plaviek pre moslimky, známych ako burkini.

Francúzski vládnuci socialisti a stúpenci viacerých menších ľavicových strán rozhodnú tentoraz o spoločnom prezidentskom kandidátovi ľavice v primárkach v januári 2017. Dosiaľ ohlásilo kandidatúru v nich okrem Vallsa ďalších sedem politikov.

Prieskumy ľavičiarom neveria

Podľa nedávneho prieskumu agentúry IFOP chce Vallsa ako kandidáta socialistov v prezidentských voľbách 45 percent ľavicových voličov. Jeho hlavným konkurentom v primárkach by mal byť oveľa ľavicovejší Arnaud Montebourg, ktorého v prieskume podporilo 25 percent sympatizantov ľavice.

Posledné prieskumy naprieč voličským spektrom zatiaľ ukazujú, že do druhého kola prezidentských volieb sa nemá šancu dostať žiadny ľavicový kandidát.

V druhom kole by dve tretiny hlasov mal dostať kandidát klasickej pravice François Fillon a zvyšnú tretinu vodkyňa krajnej pravice Marine Le Penová, ktorá vystupuje proti Európskej únii a imigrácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok