Kto je Van der Bellen? Budúceho prezidenta prezývajú zelený profesor

TA3 ČTK
4.12.2016 19:38

Profesor ekonómie Alexander Van der Bellen (72), ktorý podľa priebežných výsledkov vyhral opakované druhé kolo prezidentských volieb v Rakúsku, predstavuje na tamojšej politickej scéne proeurópsky a proimigračný hlas.

Kto je Van der Bellen? Budúceho prezidenta prezývajú zelený profesor
SITA/AP

Obhajca imigrácie a Európy

Finančný expert a líder Zelených v rokoch 1997-2008 Van der Bellen kandidoval tento rok na jar v prezidentských voľbách za túto stranu, ale ako nezávislý. V prvom kole volieb 24. apríla získal 21,4 percenta hlasov. Jeho skóre 50,3 percent v druhom kole volieb 22. mája znamenalo tesné víťazstvo nad Norbertom Hoferom, ktorý získal 49,7 percent. Pre chyby pri sčítaní korešpondenčných hlasov však súd nariadil opakovanie volieb.

Obhajca imigrácie Van der Bellen z veľkej časti podporuje migračnú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, obhajuje ľudské práva, ochranu životného prostredia a európsku integráciu. Niekoľkokrát avizoval, že by ako prezident nedopustil vymenovanie zástupcu Slobodnej strany Rakúska do čela vlády. Zachoval by sa tak aj v prípade, že by FPÖ vyhrala budúce parlamentné voľby.

bellen-foto-2_0a000002-6049-0af8.jpg

Kladný postoj k manželstvám homosexuálov

Existujúcu vládu Van der Bellen kritizuje za tvrdý postup voči utečencom a v otázkach imigrácie (vláda stanovila hornú hranicu počtu prichádzajúcich utečencov za jeden rok a plánuje výhľadovo zaviesť kontroly na hraniciach s Talianskom). Tiež, okrem iného, podporuje manželstvá homosexuálov.

Od roku 2012 je Van der Bellen vo Viedenskej obecnej rade. V rokoch 1994 až 2012 bol poslancom Národnej rady za Zelených, s ktorými už skôr spolupracoval ako nezávislý odborník. Vedenie strany prevzal v roku 1997 a o dva roky neskôr sa stal aj vedúcim ich poslaneckého klubu v Národnej rade.

bellen-foto_0a000002-5fc8-b12a.jpg

Vyhrážali sa mu extrémisti

Mladosť strávil v Tirolsku, vyštudoval ekonómiu na univerzite v Innsbrucku a prakticky celý život pôsobil ako vysokoškolský pedagóg. V roku 1980 sa stal profesorom národného hospodárstva na Viedenskej univerzite.

Jeho politická kariéra začala v sociálnej demokracii, potom ho kolega v roku 1992 presvedčil, aby vstúpil k Zeleným. Keď táto strana v roku 1995 vo voľbách prepadla, Van der Bellen sa ujal straníckeho predsedníctva. Vo funkcii vydržal takmer dvanásť rokov.

V Rakúsku ho zvyčajne titulujú ako "zelený profesor", neformálne ho volajú Saša. V kampani, pred opakovanými voľbami, sa mu na sociálnych sieťach pravicoví extrémisti vyhrážali smrťou, preto ho na predvolebných akciách sprevádzali členovia špeciálneho komanda Cobra.

Van den Bellen je ženatý, vlani v decembri sa zosobášil s dlhoročnou priateľkou Doris Schmidauerovou. S bývalou manželkou Brigitte má dvoch synov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok