Taliani hlasovali o ústavnej reforme, v hre je aj osud Renziho

TA3 TASR
4.12.2016 09:29

V Taliansku sa hlasovalo v referende o ústavnej reforme, ktorého výsledok rozhodne o politickej budúcnosti premiéra Mattea Renziho. Sľúbil, že v prípade neúspechu referenda odstúpi z funkcie.

Obmedzenie právomocí

Volebné miestnosti pre približne 51 miliónov Talianov oprávnených hlasovať sú otvorené od 7.00 h do 23.00 h. Krátko po ich zatvorení by mali byť zverejnené prvé odhady.

Očakáva sa, že účasť na hlasovaní dosiahne 50 až 60 percent. Pre platnosť výsledku nie je predpísaná minimálna účasť.

Ústavná reforma, ktorú vláda predložila na schválenie občanom v referende, predpokladá okrem iného aj oklieštenie právomocí Senátu, obmedzenie právomocí regionálnych samospráv, zvýšenie kompetencií ústrednej vlády a zavedenie nového systému volieb do dolnej komory parlamentu.

Potenciálne riziko pre Európsku úniu

Kritici tohto opatrenia sa však domnievajú, že reformy narušia demokratické poistky pred zneužívaním moci. Prieskumy verejnej mienky naznačovali, že návrh ústavnej reformy voliči neodobria.

Ak teda zvíťazia odporcovia reformy, Renziho nahradí dočasná vláda, ktorá bude musieť zrevidovať volebné zákony. Ak totiž novela ústavy neprejde, s najväčšou pravdepodobnosťou by z ďalších volieb vzišiel opäť roztrieštený parlament.

Referendum o ústavných zmenách v Taliansku je vnímané ako potenciálne destabilizačné pre celú Európsku úniu.

matteo-renzi-1140-px-sita-ap_0a000002-0c93-260e.jpg

Hlasoval Renzi aj Berlusconi

Taliansky premiér Matteo Renzi už odovzdal svoj hlas v referende o ústavnej reforme, ktoré bude rozhodujúce pre jeho politickú budúcnosť. Renzi hlasoval vo volebnej miestnosti v Pontassieve, toskánskom mestečku ležiacom východne od Florencie, ktorej bol starostom, kým sa vo februári 2014 stal predsedom vlády. Sprevádzala ho manželka, učiteľka Agnese Landiniová a ich tri deti.

Po označení hlasu Renzi zapózoval pre fotografov a hodil hlasovací lístok do volebnej urny. Jedna z prítomných voličiek sa ho žartom spýtala, ako bude hlasovať, na čo jej tiež s humorom odpovedal: "Musím si to ešte premyslieť." Hlas už odovzdal aj expremiér Silvio Berlusconi, ktorý reportérom v Ríme pri tejto príležitosti povedal, že bude hlasovať "nie".

Šéf pravicovo-populistickej opozičnej strany Liga Severu Matteo Salvini, ktorý viedol kampaň za odmietnutie návrhov reforiem ústavy, vyjadril počas hlasovania v Miláne nádej, že po referende sa začne pre Taliansko nová éra. "Od utorka sa bude politika znova zaoberať problémami občanov. Renzi, ktorý sa cíti ako kráľ sveta, pôjde domov," vyhlásil Salvini.

silvio-berlusconi-1140-px-sita-ap_0a000002-1bf0-79dc.jpg

Problémy nehlásia

Hlasovanie dosiaľ prebieha v celom Taliansku bez hlásených problémov. V oblastiach v strednej časti krajiny, ktoré v auguste a októbri postihli zemetrasenia, museli v niektorých obciach zriadiť improvizované hlasovacie miestnosti v stanoch.

Ministerstvo vnútra oznámilo, že k 12.00 h dosiahla účasť na referende 19,6 percenta, čo podľa agentúry APA naznačuje záujem voličov o hlasovanie. Keďže však ide o referendum, v ktorom sa voliči vyjadrujú k ústavnej reforme schválenej parlamentom, nie je v ňom predpísaná minimálna účasť. Volebné miestnosti zatvoria o 23.00 h, výsledky sa očakávajú v noci na pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok