Pence vymenoval tri veci, na ktoré sa zameria prezident Trump

TA3 ČTK
2.12.2016 15:32

Donald Trump sa po nástupe do Bieleho domu prednostne sústredí na reformu daní, zdravotného poistenia a prisťahovaleckých zákonov. Vyhlásil to budúci americký viceprezident Mike Pence v rozhovore, ktorý zverejnil denník The Wall Street Journal.

Pence vymenoval tri veci, na ktoré sa zameria prezident Trump
SITA/AP

Plánuje aj daňovú reformu

Po prevzatí vládnych povinností 20. januára bude nová hlava štátu plniť plán pre prvých sto a neskôr pre prvých dvesto dní, povedal Pence. Prvou vládnou prioritou bude podľa Pencea obmedzenie nezákonného prisťahovalectva, zrušenie či nahradenie zdravotnej reformy Baracka Obamu, zaplnenie prázdneho miesta na Najvyššom súde a posilnenie americkej armády.

Spolu s vodcami amerického Kongresu, v ktorého oboch komorách majú republikáni väčšinu, bude Trump chcieť "pohnúť do jari so zásadnou daňovou reformou", ktorá má "napumpovať energiu do amerického hospodárstva". Pôjde okrem iného o zníženie daní z firemných ziskov z terajších viac ako 30 na 15 percent a prenesenie zárobkov amerických spoločností zo zahraničia domov.

Veľa zmien za krátky čas?

Jediné, čo podľa Pencea môže budúci rok amerického voliča prekvapiť, je skutočnosť, že "Washington v krátkej dobe vykoná veľmi veľa práce".

Sám Trump zatiaľ podrobnejšie o programe svojej budúcej vlády nehovoril. S novinármi sa prakticky nestretáva, tlačovú konferenciu od víťazných volieb neusporiadal a stručné oznámenia adresuje verejnosti takmer výhradne na sociálnej sieti twitter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok