Príčinou pádu lietadla s futbalistami mohla byť prázdna nádrž

TA3 ČTK
1.12.2016 10:12

Stále viac dôkazov naznačuje, že za pondelkovým zrútením lietadla v strednej Kolumbii mohol byť nedostatok paliva. Túto teóriu podporil aj šéf kolumbijského úradu pre civilné letectvo Alfredo Bocanegra Varone, podľa ktorého na základe predbežnej obhliadky miesta tragédie nemal stroj v čase pádu v nádržiach žiadne palivo.

Výpadok elektriny a nedostatok paliva

Na palube bolo 77 ľudí, prežilo ich šesť. Očakáva sa, že vyšetrovanie potrvá niekoľko mesiacov. "Môžeme jasne potvrdiť, že lietadlo v okamihu nárazu nemalo žiadne palivo," povedal Varone na tlačovej konferencii. Dodal, že tento záver vyšetrovatelia stanovili po inšpekcii trosiek na mieste nešťastia. "Preto sme začali zisťovať, z akého dôvodu lietadlo nemalo v čase nárazu palivo," povedal.

Brazílsky denník Globo už v stredu zverejnil prepis záznamu zrejme posledného rozhovoru posádky s letovým dispečerom. Pilot v ňom hlási totálny výpadok elektroniky a pre nedostatok paliva volá o pomoc.

Pilot sa nikde nezastavil

Zrútené lietadlo Avro RJ85, na palube ktorého cestoval brazílsky futbalový klub Chapecoense, mal dolet 2965 kilometrov, čo je aj vzdialenosť naplánovaného tragického letu medzi bolívijským Santa Cruz a kolumbijským Medellín. V letovom pláne mal pilot síce podľa aeroliniek Lamia, ktorým stroj patril, stanovené dve možnosti pre medzipristátia na dotankovanie, ale nevyužil ich.

Predstaviteľ kolumbijského úradu pre bezpečnosť letovej prevádzky Freddy Bonilla na tlačovej konferencii s Varone povedal, že predpisy určujú, že lietadlo musí mať palivovú rezervu pre tridsaťminútový let, aby mohlo v prípade núdze preletieť k záložnému letisku.

"V tomto prípade lietadlo nemalo palivo, aby sa dostalo na záložné letisko," povedal Bonilla. "Motory sú zdrojom elektrickej energie," dodal s odkazom na pilotovo núdzové hlásenie o úplnom výpadku elektriny a o nedostatku paliva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok