Envirorezort vykoná kontrolu v Smilne, preverí ložiská ropy

TA3 TASR
29.11.2016 13:43

Ministerstvo životného prostredia SR nemá v rámci aktuálne platnej legislatívy žiadne právne nástroje, ktoré by nariadili firme Alpine Oil and Gas, s.r.o., vykonať pred začatím prieskumných vrtov v Smilne v okrese Bardejov proces posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Absencia platnej legislatívy

Minister László Sólymos však chce ťažobnú spoločnosť presvedčiť, aby tento krok urobila z vlastnej iniciatívy. Zároveň chce podmienky geologického prieskumu preveriť hĺbkovou ministerskou kontrolou. Šéf envirorezortu to uviedol na brífingu v Bratislave.

Minister sa chce v čo najkratšom čase stretnúť so zástupcami ťažobnej spoločnosti. "Vyzvem ich, aby proaktívne pristúpili k vykonaniu procesu EIA," uviedol Sólymos. Pripomenul, že v súčasnosti spoločnosť povinnosť danú zákonom v tomto prípade nemá, legislatíva, ktorá nariaďuje vykonať EIA aj v prípade prieskumných vrtov, začne platiť od januára 2017.

Sólymos verí, že samostatná iniciatíva ťažobnej firmy by znamenala upokojenie situácie v Smilne. Dodržiavanie zákonných povinností geologického prieskumu v súčasnosti navyše preverí hĺbková ministerská kontrola. "Budeme striktne požadovať plnenie toho, čo držiteľovi licencie ukladá zákon," uviedol minister.

Proti vrtom vznikla petícia

AOG získala licenciu na prieskum ložísk a zemného plynu v lokalite Svidník, Medzilaborce a Snina pred desiatimi rokmi. V  katastrálnom území obcí Krivá Oľka v okrese Medzilaborce, Smilno v okrese Bardejov a Ruská Poruba v okrese Humenné chce prieskumnými vrtmi preveriť prítomnosť ložísk ropy a zemného plynu.

Proti vrtom vznikla pred rokom petícia, záporné stanovisko voči aktivitám spoločnosti AOG prejavili niektorí aktivisti zameraní na ochranu životného prostredia a majitelia blízkych pozemkov.

V tomto roku požiadala spoločnosť o predĺženie licencie na geologický prieskum o osem rokov, ministerstvo akceptovalo predĺženie na päťročné obdobie. Priestor prieskumného územia sa zmenšil v priemere o 88 percent.

"Doteraz bolo na Slovensku vykonaných viac ako tisíc prieskumných vrtov, nemáme informáciu, že by počas nich došlo k poškodeniu či ohrozeniu životného prostredia. Licenciu sme predlžovali aj na základe týchto skúseností," zdôraznil Sólymos.

Náleziská ako zdroj príjimu

Podľa ministra je potrebné vziať do úvahy i to, že geologické prieskumy pomáhajú určiť nerastné bohatstvo krajiny, sú taktiež zdrojom príjmov pre štátny rozpočet i samosprávy. V súčasnosti je na Slovensku viac ako 80 prieskumných území bez nutnosti posúdenia ich vplyvov na životné prostredie.

AOG 9. novembra vydala vyhlásenie, že v súlade s platným predĺžením licencií na prieskum sa pripravuje obnoviť práce na prvom skúšobnom vrte v obci Smilno v okrese Bardejov. Odvoláva sa na to, že prípravné práce a následné vŕtanie v danej lokalite sú v súlade s platnými predpismi a zákonmi SR.

Prieskumný vrt Smilno je zameraný na overenie prítomnosti ložiska zemného plynu. V prípade, že bude vrt úspešný, bude plyn z neho v budúcnosti transportovaný do miestnej distribučnej siete plynu. Ak sa ukáže, že vrt nemá dostatočný potenciál, bude podľa vyjadrenia spoločnosti bezpečne a trvalo uzavretý a celé technické vybavenie bude odstránené. Vrtné pracovisko bude následne uvedené do pôvodného stavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok