Albánec vytvoril originálny portrét, túži po zápise do knihy rekordov

TA3 ČTK
28.11.2016 19:10

Albánsky umelec Saimir Strat vytvoril originálny portrét rímskokatolíckej misionárky albánskeho pôvodu Matky Terezy, použil na to sponky do zošívačky. Jeho dielo má byť odkazom európskym krajinám, aby zastavili uzatváranie hranice utečencom, uviedla agentúra Reuters.

Albánec vytvoril originálny portrét, túži po zápise do knihy rekordov
SITA/AP

Matka Tereza sa narodila v Skopje v rodine albánskeho obchodníka. Pre svoju nezištnú činnosť v prospech chorých a chudobných sa stala nielen v Indii stelesnením milosrdenstva. Za svoju obetavú prácu bola ocenená radom vyznamenaní, vrátane Nobelovej ceny za mier. Jej portrét o rozmere desať štvorcových metrov vznikol za menej ako mesiac a tvoria ho 1,5 milióna sponiek do zošívačky.

kosovo-mosaic-mother-teresa-0509e92068be4b5b9506744173268af8_0a000002-7206-60c7.jpg

Odhalený bol v deň, na ktorý pripadá výročie nezávislosti Albánska. Umelec ho daroval múzeu v kosovskej Prištine. Ako Strat uviedol, nápad vytvoriť portrét dostal, keď videl stovky tisíc sýrskych utečencov, ktorí prichádzajú do Európy, a zároveň zlyhanie diplomacie a politiky, pokiaľ ide o riešenie ich situácie.

"Len ľudskosť Matky Terezy by ich mohla zachrániť," povedal albánsky umelec agentúre AP. Strat dúfa, že sa s dielom zapíše do Guinnessovej knihy rekordov, kde už je držiteľom deviatich podobných rekordov. Mozaikové portréty v minulosti zostavil napríklad zo špáradiel, kávových zrniek či korkových uzáverov vína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok