Holokaust na ľade pobúril. Zatancovala si ho manželka Putinovho hovorcu

TA3 SITA
28.11.2016 13:12

Bývalá ruská krasokorčuliarka Taťjana Navková, ktorá je manželkou hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, spôsobila rozruch v ruskej spoločnosti svojím nedávnym vystúpením v rámci zábavnej ľadovej šou.

Holokaust na ľade pobúril. Zatancovala si ho manželka Putinovho hovorcu
twitter.com/FelixMapleFudge

Navková sa bráni

Vystúpenie manželky hovorcu Kremľa Taťjany Navkovej v ľadovej šou vyvolalo škandál. Ona i jej partner mali oblečené kostýmy podobné uniformám väzňov z koncentračných táborov s našitými Dávidovými hviezdami. Navkovej konto na sieti Instagram po jej vystúpení v páre s hercom Andrejom Burkovským zaplavili pobúrené reakcie divákov pohoršených znevažovaním pamiatky obetí holokaustu.

Podľa agentúry AP reagoval aj izraelský minister kultúry Miri Regev, ktorý v rozhovore pre izraelský rozhlas uviedol, že "motívy z holokaustu nie sú (určené) pre párty, ani pre tanec či reality šou". "Ani jeden zo šiestich miliónov netancoval a koncentračný tábor nie je letným táborom," zdôraznil.

Navková sa bráni, že motívom pre vystúpenie bol jej obľúbený film Život je krásny, nakrútený podľa autobiografického románu Rubina Salmoniho – talianskeho žida a väzňa tábora Auschwitz, ktorý vo svojej autobiografickej knihe "Nakoniec som Hitlera porazil" popisoval, aj s iróniou, svoj život vo vyhladzovacom tábore.

Choreografom bol ruský medailista

Mnohí diváci Navkovej vystúpenie v ľadovej šou bránili. Poukazovali na to, že keď sa "na tému holokaustu nakrúcajú filmy či maľujú obrazy, prečo by táto téma nemohla byť spracovaná aj v takejto podobe".

Prezidentka ruskej nadácie Holokaut Alla Gerberová poznamenala, že téma holokaustu je "natoľko bolestivá, že by sa v jej súvislosti nemali objavovať ani výsmech, ani irónia". Pripustila však, že ak je v tanci vyobrazená nezdolnosť človeka a obrana jeho dôstojnosti, potom na tanci tematicky spojenom s holokaustom "nič zlé nie je".

Choreografom vystúpenia bol ruský olympijský medailista Iľja Averbuch, ktorý má - ako upozornila agentúra AP - židovský pôvod. V rozhovore z roku 2012 sa priznal, že ako dieťa mával kvôli svojmu židovskému menu problémy. Za choreografiou k tancu si však stojí. "Bol to môj nápad. Už som pripravil viacero choreografií na židovské témy,"dodal Averbuch, pôsobiaci aj ako hlavný producent šou Doba ľadová.

AP pripomenula, že vystúpenia venované téme holokaustu nie sú v športe nové. V roku 1996 francúzsky tím v synchronizovanom plávaní musel zrušiť svoj program, v ktorom stvárňoval príchod židovských žien do koncentračného tábora a ich pochod k plynovým komorám. Stalo sa tak po zásahu vtedajšieho francúzskeho ministra kultúry. Vystúpenie bolo inšpirované filmom Stevena Spielberga Schindlerov zoznam a bola v ňom použitá aj hudba z tohto filmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok