Rosberg sa po prvýkrát v kariére stal majstrom sveta F1

TA3 TASR
27.11.2016 16:33

Tridsaťjedenročný jazdec Nico Rosberg z Mercedesu spečatil celkové prvenstvo v 21-dielnom seriáli v záverečných pretekoch sezóny v Abú Zabí, keď na okruhu Yas Marina obsadil postačujúcu druhú priečku.

Rozhodlo päť bodov

Jeho tímovému kolegovi Lewisovi Hamiltonovi z Veľkej Británie nevyšiel útok na zisk tretieho titulu v rade a celkovo štvrtého v kariére, hoci 55-kolovú Veľkú cenu Abú Zabí vyhral spôsobom štart-cieľ. Rosberg ovládol celkovú klasifikáciu s päťbodovým náskokom pred Hamiltonom (385:380) a teší sa z najväčšieho úspechu v kariére.

V rokoch 2014 a 2015 bol vicemajster sveta, v oboch prípadoch sa prizeral oslavám Hamiltona. Do tretice sa situácia obrátila.

V metropole Spojených arabských emirátov potreboval Hamilton okrem vlastného víťazstva tiež to, aby Rosberg neskončil na pódiu. Kvalifikácia nepriniesla žiadne prekvapenie, Brit v nej dosiahol najrýchlejší čas pred druhým Rosbergom. Hlavné preteky tým pádom sľubovali drámu a napätie. Viac svetla do titulovej zápletky mohol vniesť štart.

Hamilton však skúsene zvládol nájazd do prvej zákruty a udržal si prvé miesto, Rosberg zasa nič neriskoval a postrážil si pre neho výhodnú druhú pozíciu, hoci na neho sústavne dobiedzali Räikkönen s Ricciardom.

Button sa rozlúčil defektom

V 8. kole sa prví pretekári rozhodli pre výmenu pneumatík. Medzi nimi aj Hamilton, ktorému mechanici obuli stredne tvrdú sadu. Rosberg nasledoval svojho rivala v ďalšom kole, po návrate z pitstopu sa zaradil medzi Räikkönena s Ricciardom. Vzápätí sa do tímovej vysielačky posťažoval, že ho úmyselne zdržuje Verstappen. Zároveň ale nemohol riskovať prísť s ním pri predbiehaní do tesného kontaktu a ohroziť v prípade "ťuknutia" majstrovské ambície.

V 12. kole odstúpil Jenson Button, ktorého z pretekov vyradil defekt. Pre 36-ročného Brita boli preteky v Abú Zabí rozlúčkou s jeho bohatou kariérou. Fanúšikovia odmenili majstra sveta z roku 2009 po vystúpení z kokpitu mohutným aplauzom.

"Nespomínam si, že by som niekedy počas kariéry dostal defekt," konštatoval Button, ktorý v seriáli odkrúžil úctyhodných 305 Veľkých cien, derniéru v efjednotke si však rozhodne predstavoval inak. Medzitým Verstappen jazdiaci na druhom mieste naznačoval problém so zadnými pneumatikami. Hamiltonovi sa tiež zdalo, že jeho gumy zle priliehajú k vozovke a kĺžu, naďalej však pohodlne jazdil na čele štartového poľa.

Stačilo druhé miesto

V 20. kole sa Rosbergovi podarilo ešte viac priblížiť k titulu, keď predbehol Verstappena a vrátil sa na druhé miesto. O štyri kolá už mal virtuálny majster sveta sedemsekundový náskok pred tretím Räikkönenom a bolo zrejmé, že jedine technické problémy alebo hrubá jazdecká chyba ho môžu obrať o titul.

V 30. kole absolvoval s prehľadom aj druhú zastávku v boxoch, navyše zrýchlil a začal sťahovať manko na Hamiltona, ktorý sa už začal zmierovať s tým, že tento rok svoje majstrovské chúťky neukojí. V závere druhý muž klasifikácie využil aj poslednú možnosť a tou bolo spomalenie tempa pretekov s úmyslom, aby sa na Rosberga "nalepili" Verstappen s Vettelom.

V prípade, že by ho obaja predbehli a Hamilton by si udržal prvé miesto, mohol sa písať iný scenár majstrovských osláv. Táto taktika však Hamiltonovi nevyšla, Rosberg prišiel do cieľa na potrebnom druhom mieste.

Základy titulu v úvode ročníka

Nový šampión položil základy zisku titulu v úvode ročníka, keď postupne vyhral VC Bahrajnu, Číny aj Ruska. Hamilton sa vrátil do boja triumfami v Monaku, Kanade, Rakúsku, Veľkej Británii, Maďarsku a Nemecku, no august a september sa opäť niesli v réžii jeho tímového kolegu.

Rosberg dominoval v Belgicku, Taliansku a Singapure, neskôr pridal plný bodový zásah v Japonsku a postupnými krôčikmi sa približoval k vysnívanému cieľu. Hamilton oddialil jeho majstrovské oslavy až na záver sezóny do Abú Zabí, keď sa mu vydarilo "turné" na americkom kontinente. V záverečných pretekoch sezóny mal opäť najrýchlejšie vozidlo, lenže Rosberg vyťažil z náskoku a bitku o titul zvládol aj mentálne.

Pohár konštruktérov sa v značnom predstihu stal korisťou suverénneho Mercedesu. Jeho piloti vyhrali až 18 z celkovo 21 Veľkých cien. Nová sezóna sa začne 26. marca 2017 Veľkou cenou Austrálie v Melbourne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok