Piloti Lufthansy ukončili štrajk, na podmienkach sa nedohodli

TA3 ČTK
27.11.2016 14:10

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa musela z organizačných dôvodov zrušiť 35 plánovaných letov, hoci štvordňový štrajk už nepokračuje. Vedenie spoločnosti zároveň vyzvalo odborárov k novému rokovaniu o ich požiadavkách.

Nevylučujú ďalšie štrajky

Obmedzenia sa podľa letiskových informácií netýkajú pätnástich spojov Lufthansy medzi Prahou a Frankfurtom či Mníchovom. Odborová organizácia Vereinigung Cockpit požadujúca nárast platov pilotov o 22 percent naposledy odmietla ponuku aeroliniek, ktoré pripúšťajú zvýšenie o jednotky percent.

"Musíme dostať ponuku, o ktorej sa dá rokovať. Inak sú možné ďalšie štrajky," varoval pred novinármi Jörg Handwerg z vedenia odborov.

"Musíme spolu hovoriť. Pevne dúfam, že odborová organizácia nakoniec zmení svoj nekompromisný postoj, ktorý nemožno vynucovať štrajkom," reagovala v liste Bild am Sonntag Bettina Volkensová z predstavenstva Lufthansy.

Podľa odborárov by prípadné ďalšie štrajky boli oznámené s 24-hodinovým predstihom. "Vlna štrajkov organizovaných odbormi už zasiahla státisíce cestujúcich. Je to úplne nevhodné, pretože požiadavka o zvýšenie platov o viac ako 20 percent je bezprecedentná nielen v rámci spoločnosti Lufthansa, ale vo všetkých odvetviach," vyhlásila Volkensová.

Miliónové škody

Piloti Lufthansy prerušili prácu v stredu a protest postupne predlžovali až do soboty. Spoločnosť musela zrušiť takmer 2800 letov, čo sa dotklo približne 350.000 cestujúcich. Denné straty firmy sa odhadujú na desať miliónov eur.

Štrajk bol v dlhodobom spore o výške platov už štrnástym za posledných dva a pol roka. Budúcu stredu plánujú piloti usporiadať protestnú akciu na letisku vo Frankfurte, ktoré je najväčším v Nemecku.

Požiadavky pilotov prijímala v minulosti veľká časť nemeckej verejnosti s nevôľou, okrem iného kvôli doterajšej výške ich príjmov. Nástupný plat pilotov Lufthansy je aj s príplatkami vo výške 73.000 eur ročne a piloti na vrchole kariéry zarábajú s príplatkami až 255.000 eur ročne. Priemerný ročný plat sa v Nemecku pohybuje na hranici 32.650 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok