Knižnica v Stupave dostala nové priestory, pomohli sponzori

TA3
27.11.2016 12:50

Mestská knižnica Ruda Morica v Stupave otvorila prvú kapitolu svojho nového príbehu. Slávnostne otvorili nové priestory knižnice, ktoré sa nachádzajú v zrekonštruovanej budove na Hlavnej ulici.

Neľahká cesta

Primátor Stupavy Roman Maroš v otváracej reči pripomenul, že rozhľadení a sčítaní ľudia tvoria nielen kultúrnu, ale hlavne vzdelanostnú vrstvu našej spoločnosti. Vyjadril želanie, aby práve takýchto ľudí, ktorým záleží na hodnotách a ktorí sú pozorní nielen k sebe, ale i k svojmu okoliu, bolo v Stupave čo najviac.

"Projekt knižnice považujem za jeden z nosných pilierov na tejto neľahkej, no peknej ceste," uviedol stupavský primátor. Náklady na zrekonštruovanie i vybavenie budovy, v ktorej sa nachádzajú nové priestory knižnice, pokryli v plnej miere sponzorské príspevky a dotácie.

Finančne tento projekt podporil aj Bratislavský samosprávny kraj. Jeho predseda Pavol Frešo poukázal na to, že kým noviny či televízne správy sú plné negatív, katastrof a bulváru, knihy prinášajú príbehy a myšlienky, majúce hĺbku.

"Čítanie posúva človeka dopredu a ja verím, že takúto možnosť poskytne aj táto knižnica. Že bude zdrojom hlbokých a inšpiratívnych myšlienok, ktoré človeku pomáhajú v tomto často negatívnom svete," zaželal Frešo.

Kaviareň aj letná čitáreň

Interiér knižnice je kompletne vybavený novým nábytkom, počítačovou a projekčnou technikou. Čitatelia budú mať k dispozícii samoobslužný skener a priestory pre štúdium. Súčasťou knižnice je aj Informačné centrum pre Dolné Záhorie a kaviareň so záhradou, v ktorej bude počas sezóny otvorená letná čitáreň.

Vďaka dotáciám z Fondu na podporu umenia a Bratislavského samosprávneho kraja tiež rozšírili knižničný fond. Pozitívna zmena sa týka aj otváracích hodín. Po novom bude knižnica otvorená aj počas sobotňajšieho predpoludnia.

Stupavská Mestská knižnica Ruda Morica sídlila desiatky rokov v budove v časti Mást, no technické ani prezentačné podmienky v tomto objekte už nevyhovovali nárokom na moderné kultúrno-vzdelávacie centrum. Samospráva preto už viac ako pred rokom začala kompletne rekonštruovať budovu, ktorá je na hlavnom mestskom ťahu, v blízkosti základnej školy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok