Fico: Ak bude treba, použijem expresívne výrazy aj v budúcnosti

TA3 TASR
27.11.2016 12:30

Okolo Nemocnice sv. Michala v Bratislave sa urobila bublina. S podozreniami z predražených nákupov prišla nadácia, ktorá je "evidentne účelovo politicky založená". Povedal to premiér Robert Fico v našej diskusnej relácii V politike.

Tender za 23 miliónov eur

K spomínanej nadácii má mať podľa neho blízko prezident SR Andrej Kiska. "Je to príprava na jeho politickú stranu," uviedol Fico.

Na možný predražený nákup v nemocnici upozornila Nadácia Zastavme korupciu na čele s Pavlom Sibylom, ktorý sa k politickej motivácii nemieni vyjadrovať. Nepáčilo sa jej, že celé vybavenie cez lavičky, zdravotnícke prístroje až po technológiu nakúpila cez jeden tender približne za 23 miliónov eur. Malo ísť asi o 900 položiek, viaceré z nich označila nadácia za nadcenené. Nemocnica tieto tvrdenia "zásadne odmieta".

K tejto téme sa predstavitelia nemocnice stretli s ľuďmi z nadácie. Nákupy majú teraz preveriť odborníci z nemocnice, nadácie aj ministerstva zdravotníctva.

Blog označil za nerelevantný

"Mali ste pocit, že po tomto stretnutí prišli ešte nejaké obvinenia? Ja nie, nadácia stíchla," poznamenal Fico. Riaditeľ nemocnice Marián Križko sa podľa neho k veci postavil zodpovedne. "Pozval si nadáciu na stretnutie a diskutovali spolu," vysvetlil premiér. Blog uverejnený nadáciou po stretnutí s Križkom nepriamo označil za nerelevantný. "Nechajme orgány, nech to vyšetria, ak sa preukáže pochybenie, budem konať," uviedol premiér.

Nemocnica sv. Michala podľa neho v novej budove poskytla kvalitné služby už množstvu klientov. V centre mesta funguje už asi rok. Pri tendroch nemocnice nevidí prepojenie "istej podnikateľskej skupiny s tou košickou zo Smeru-SD""Vždy sa hľadajú nejaké prepojenia, aj 40 rokov dozadu..., že sa niekto niekde stretol a podal si ruku na recepcii," povedal Fico s tým, že to nebude komentovať. On podľa vlastných slov nechodí na dovolenku s nikým. "Som tu na Slovensku a robím si svoju robotu," dodal.

Návštevu Bieloruska považuje za úspešnú

Premiér si stojí za tohtotýždňovou návštevou Bieloruska. Cestu považuje za "maximálne úspešnú". Krajina má podľa neho ekonomický potenciál, ktorý možno využiť. Nerozumie, prečo by ju nemohol navštíviť. "Prečo by Slovensko nemohlo navštíviť Bielorusko? Najmä po tom, čo Európska únia definitívne zrušila vo februári 2016 sankcie voči tomuto štátu," povedal Fico.

Bielorusko je podľa premiéra súčasťou takzvaného Východného partnerstva, čo je oficiálnym programom Európskej únie. "Navyše, táto krajina má prezidentský systém, prezident je tam najsilnejším mužom, preto som sa stretol aj s prezidentom," odpovedal Fico na otázku, prečo šiel na návštevu k Alexandrovi Lukašenkovi, "mnohými považovanému za posledného z európskych diktátorov".

Premiér podľa vlastných slov nezasahuje do vnútorných záležitostí a problémov iného štátu. "Najprv si vyriešme tie naše, potom určujme druhým, ako sa majú správať," povedal. Dvere do tejto krajiny sú podľa predsedu vlády "politicky otvorené". "Navštívil ju aj francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová," upozornil Fico. Slovensko pozvalo na návštevu predsedu bieloruskej vlády, prísť by mal na budúci rok.

Fico: Vedel som, čo to spustí

Expresívne výrazy z mojich úst nie sú zlyhaním. Používam ich preto, aby som rozprúdil debatu. Povedal premiér Robert Fico. Ak bude podľa neho treba, použije ich aj v budúcnosti.

Predseda vlády označil tento týždeň niektorých novinárov za "špinavé protislovenské prostitútky". "Príde čas, kedy tieto slová môžeme rozobrať do veľkých detailov, sú za nimi konkrétne mená a konkrétne prípady," uviedol Fico. Nepáči sa mu, že médiá "mnohé obvinenia považujú za hotové veci". "Nebudem tu rešpektovať nejaké hry vo vzťahu k slovenskému predsedníctvu," poznamenal.

"Všetci riešia, či som takéto slová mohol použiť... Áno, mohol, vedel som, čo to spustí," povedal Fico s tým, že ako chlapec sa nehral s bábikami, ale vyrastal na ulici. Prekáža mu, že "akýkoľvek blog sa hneď považuje za pravdu". Ak je na Slovensku podľa Fica takáto sloboda médií, aj on má právo sa slobodne vyjadriť. Premiér však nijako nemieni obmedzovať slobodu médií. Na ich praktiky chce ale poukazovať otvorene. Podľa neho sú tu totiž médiá, "ktoré z rôznych dôvodov tvrdo poškodzujú túto krajinu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok