Fillon zvíťazil v primárkach tradičnej pravice, súpera prevalcoval

TA3 ČTK
28.11.2016 06:34

Primárky tradičnej pravice vo Francúzsku vyhral s drvivou prevahou bývalý premiér François Fillon. V nedeľňajšom druhom kole porazil ďalšieho expremiéra Alaina Juppého pomerom 66,5 ku 33,5 percenta hlasov.

Podporuje európsku integráciu

Juppé víťaznému kolegovi zo strany Republikáni ihneď zablahoželal a sľúbil podporu v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Fillon je podľa doterajších prieskumov aj favoritom volieb hlavy štátu na jar 2017.

Súčasná vládna ľavica je rozdelená vnútornými problémami a šesťdesiatdvaročný konzervatívec Fillon by sa mal na úkor ľavicového kandidáta bez problémov prebojovať v apríli z prvého kola a v druhom sa v máji stretnúť s kandidátkou krajnej pravice Marine Le Penovou. Aj keď jej výhra amerického populistu Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v Spojených štátoch vohnala vietor do plachiet, doterajšie prieskumy predvídajú Le Penovej konečnú porážku.

Fillon si voliča získal svojím prísľubom ráznych hospodárskych reforiem, boja proti islamskému radikalizmu a reguláciou imigrácie do zeme. Ponúkol tiež podporu tradičných rodinných hodnôt aj oteplenie vzťahov s Ruskom. Od programu Le Penovej sa tak Fillon odlišuje predovšetkým podporou európskej integrácie, zatiaľ čo krajná pravica by uvítala odchod Francúzska z Únie po vzore Britov.

Hollande ako ďalší kandidát?

Po primárkach pravice sa záujem miestnych voličov, politikov a médií upiera na vývoj v ľavici, ktorú čakajú primárky v januári. Socialistický prezident François Hollande, ktorý je podľa ankiet rekordne neobľúbený a čelí kritike aj vo vlastných radoch, sa má do polovice decembra vyjadriť, či sa bude cez svoju nepriaznivú situáciu usilovať o druhý päťročný mandát. Bez ohľadu na prezidentovo rozhodnutie sa podľa komentárov zrejme chystá kandidovať aj premiér Manuel Valls, ktorý sa cíti byť možným favoritom na víťazstvo v januárových primárkach Socialistickej strany.

Valls podľa webu francúzskej rozhlasovej stanice RTL svojimi výrokmi o záujme kandidovať už rozhorčil Hollandeovo okolie natoľko, že možno v najbližších dňoch bude musieť opustiť premiérsky post. Podľa denníka Le Parisien k tomu môže dôjsť už dnes, keď Hollande a Valls majú spoločne obedovať v prezidentskom Elyzejskom paláci. V kuloároch sa už hovorí o možných nasledovníkoch Vallsa, najvážnejším kandidátom je vraj minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Predstaviteľ prezidentského paláca všetky podobné dohady okolo Vallsa ale podľa agentúry Reuters v nedeľu odmietol. "Situácia vo vnútri Socialistickej strany sa zdá kritická, hlavne keď (dvaja bývalí Hollandeovi ministri) Emmanuel Macrona a Sylvia Pinelová sa rozhodli ignorovať primárky a kandidovať v prezidentských voľbách. Menej ako päť mesiacov pred prezidentskými voľbami je vnútorný rozpad blízko," domnieva sa stanica RTL.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Harris Interactive by teraz v prvom kole volieb 23. apríla skončili na dvoch prvých postupových miestach Fillon a Le Penová s 26 a 24 percentami hlasov. Ďaleko za nimi by s deviatimi percentami skončil Hollande či Valls. Doterajšie predvolebné predpovede, predovšetkým pre prvé kolo, sťažuje to, že sa doteraz nepoznajú všetci kandidáti a ich podpora zo strany jednotlivých politických osobností a formácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok