Sériový vrah homosexuálov zavraždil aj Slováka, odsúdili ho

TA3 ČTK TASR
25.11.2016 15:59

Britský sériový vrah a šéfkuchár Stephen Port, ktorý zabil štyroch mladíkov, dostal na londýnskom súde doživotné väzenie. Medzi jeho obeťami bol aj dvadsaťdvaročný Slovák.

Sériový vrah homosexuálov zavraždil aj Slováka, odsúdili ho
SITA/AP

Obete spoznal cez zoznamku

Štyridsaťjedenročný šéfkuchár Port svoje štyri obete spoznal v období medzi júnom 2014 a septembrom minulého roka na internetovej zoznamke Grindr a pri následnom stretnutí im vnútil otrávený nápoj, znásilnil ich a následne ich telá pohodil na neďalekom cintoríne.

Aby zmiatol vyšetrovateľov, do rúk dvom svojim obetiam vložil falošné listy na rozlúčku. Súd Porta usvedčil tiež z toho, že zdrogoval a následne znásilnil sedem ďalších mužov. Rodiny obetí, ktoré boli vo veku 21 a 25 rokov, vynesenie rozsudku prijali s búrlivým potleskom. Podľa sudcu spáchal Port vraždy, aby "ukojil svoju žiadostivosť". Sudca Peter Openshaw povedal Portovi, že už nikdy nebude prepustený.

Slovák bol vrahovým spolubývajúcim

Port klamal polícii, zničil mobilné telefóny svojich obetí. Metropolitnú políciu v súvislosti s touto kauzou vyšetruje britská Nezávislá komisia pre sťažnosti na políciu. Tá zisťuje, ako si MP počínala pri vyšetrovaní štyroch úmrtí. Podľa niektorých tvrdení totiž Metropolitná polícia premeškala príležitosti chytiť Porta už skôr.

Slovák u Porta krátko žil ako spolubývajúci, po jeho vražde v auguste 2014 páchateľ susedom povedal, že mladík zomrel na infekciu v Španielsku. Britská policajná inšpekcia naďalej preveruje postup kriminalistov pri vyšetrovaní portových vrážd. Vyšetrovatelia spočiatku nález štyroch tiel mladých mužov v období 15 mesiacov neďaleko vrahovho domu vo východnej časti Londýna nedávali do súvislosti. Telá dvoch Portových obetí našiel rovnaký človek pri prechádzke so psom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok