Objavili najguľatejší objekt vo vesmíre. Je veľký a pomalý

TA3
26.11.2016 19:49

Mysleli ste si, že planéty, hviezdy či mesiace sú zväčša dokonale guľaté? V skutočnosti majú od ideálu ďaleko. Objekt s názvom KIC 11145123 je však dokonalý takmer ako z počítačovej simulácie.

Objavili najguľatejší objekt vo vesmíre. Je veľký a pomalý
SITA/AP

Rýchlosť deformuje

Vedci sa rozhodli vyhlásiť pátranie s cieľom nájsť v známom vesmíre dokonalú guľu. Tím výskumníkov vedený Laurentom Gizom z Inštitútu Maxa Plancka pre výskum slnečnej sústavy v spolupráci s Göttingenskou univerzitou vyhlásil za víťaza hviezdu, ktorú našiel Keplerov teleskop. Objekt s označením KIC 11145123 je oveľa dokonalejší ako naše Slnko.

najgulatejsia-hviezda_0a000002-26fd-ed9c.jpg

K objavu najguľatejšieho objektu prispela technika astroseizmológie, ktorá pomáha zistiť, aký vplyv má oscilácia a kompresia na tvar telesa. Keď sa nebeské objekty točia okolo svojej osi, vplývajú na nich odstredivé sily. To spôsobuje, že pri svojich rovníkoch sú širšie a naopak, pri póloch sú plochejšie. Všetko je o rýchlosti.

Čím sa teleso točí rýchlejšie, tým je „v páse“ širšie a na póloch „nižšie“.  Hviezda KIC 11145123 sa točí trikrát pomalšie ako naše Slnko, ale je dvojnásobne väčšia.

kepler-11145123_0a000002-29f8-905c.jpg

Rozdiel tri kilometre

Vedci spočítali, že rozdiel medzi polomerom na rovníku a polomerom kružnice vedúcej cez oba póly je tri kilometre. Ide o zanedbateľné číslo Pri súhrnnej hodnote polomeru 1,5 milióna kilometrov však ide o zanedbateľné číslo

Ak porovnáme namerané čísla s iným vesmírnymi telesami, hviezda sa naozaj zdá veľmi proporčná. Naše Slnko ma rozdiel polomerov 10 kilometrov, na Zemi je rozdiel až 21 kilometrov.

Astroseizmológia pracuje na základe analýzy frekvencie akustických vĺn vychádzajúcich z vnútra hviezdy. Tieto vlny sa použili na vizualizáciu hviezdy a ukázalo sa, že vonkajšie vrstvy KIC 11145123 rotujú rýchlejšie ako jej jadro. A práve v tom môže spočívať tajomstvo dokonale proporčného tvaru. Podľa výskumníkov môže byť na vine aj vplyv magnetického poľa neďaleko rovníka, ktoré taktiež ovplyvňuje tvar telesa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok