Matoviča obvinili pre ohováranie. Vidí za tým tlak premiéra

TA3 TASR
23.11.2016 15:35

Výroky o schránkovej firme a stámiliónoch na Belize sa môžu vypomstiť šéfovi OĽaNO-NOVA Igorovi Matovičovi. Polícia ho začala stíhať pre ohováranie predsedu vlády Roberta Fica. Matovič vyhlásil, že za obvinením je podľa neho osobne predseda vlády.

Matoviča obvinili pre ohováranie. Vidí za tým tlak premiéra
SITA

Odkaz v schránke

Matovič čelí obvineniu pre údajné ohováranie premiéra výrokmi o schránkovej firme a účte Fica a jeho manželky v Belize. Šéf Obyčajných ľudí je presvedčený, že je za tým tlak samotného premiéra.

Matovič údajne v nedeľu večer v schránke našiel odkaz napísaný v duchu, že sa niečo v najbližších dňoch stane. "Bolo tam, že Fico tlačí, aby som bol obvinený za Belize," povedal šéf OĽaNO-NOVA. Tento odkaz ešte v nedeľu večer zverejnil na sociálnej sieti. "V pondelok ráno som si našiel v pošte vznesenie obvinenia za Belize evidentne na základe osobnej požiadavky Roberta Fica," vyhlásil Matovič.

Lipšic: Obvinenie je založené na výmysloch

Jeho obhajca Daniel Lipšic uviedol, že obvinenie Matoviča je založené na absolútne nezákonných dôkazoch a výmysloch. Podľa jeho slov je právne odfláknuté, preto podávajú voči obvineniu sťažnosť. Lipšic, ktorý vychádzal zo spisu, uviedol, že Fico aj manželka vypovedali úplne rovnako napriek tomu, že medzi výsluchmi oboch prešiel mesiac. Podľa Lipšica bola Ficova výpoveď skopírovaná a použitá aj v prípade manželky. Exposlanec tiež upozornil, že Trestný poriadok zakazuje sugestívne otázky, ale Ficovi a jeho manželke takéto vyšetrovateľ kládol.

Lipšic ďalej poukázal na to, že kauzu vyšetruje Slavomír Laho, ktorý zamietol kauzu emisie a vyšetroval tunelovanie Vojenského spravodajstva. "Fico a jeho vláda ohrozujú demokraciu, trestné stíhanie jedného z lídrov opozície za ohováranie premiéra si nedovolí ani Alexander Lukašenko a nedovolil si to ani Vladimír Mečiar v 90. rokoch. Dnes si to NAKA dovoľovať začína, Fico kriminalizuje predstaviteľov opozície," odkázal Lipšic.

Pripomenul tiež niektoré Ficove výroky z jeho opozičných čias, ktorými naznačil korupciu v prípade vtedajších vládnych predstaviteľov, ale nikto ho za to nestíhal. "Trestné stíhanie za výrok voči premiérovi je bezprecedentným krokom k obmedzeniu slobody prejavu," dodal Lipšic.

Stámilióny na účtoch Ficovcov?

Matovič zverejnil v auguste 2015 anonymnú informáciu, ktorú opäť dostal do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional. Stav účtov k 21. júlu 2015 bol vraj 674 546 004,42 USD. Fico na Matoviča za to podal trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry neskôr informácie o údajných účtoch Ficovcov preveril s tým, že vec odmietol. Fico reagoval tým, že Igor Matovič a jemu podobní ľudia nemajú v slovenskej politike čo robiť. "Nepreukázali sa žiadne účty, žiadne schránky, žiadne peniaze," uviedol. Matovič svojimi tvrdeniami podľa Fica vyslal svetu signál, že na čele slovenskej vlády je človek, ktorý získal peniaze nezákonnými aktivitami. "Ide o poškodzovanie mena celého Slovenska," dodal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok