Trump podporil Faragea, vidí ho ako britského veľvyslanca v USA

TA3 TASR
22.11.2016 16:31

Designovaný americký prezident Donald Trump vyjadril podporu dočasnému lídrovi Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigelovi Farageovi ohľadne možnosti jeho vymenovania za britského veľvyslanca v USA. Oznámil to spravodajský webový portál Sky News.

Návrh bol zamietnutý

Trump na sociálnej sieti Twitter napísal: "Mnoho ľudí by privítalo, ak by Nigel Farage zastupoval Britániu ako veľvyslanec v Spojených štátoch. Určite by sa svojej úlohy zhostil znamenite."

Hoci Farage vyjadril záujem pomôcť Trumpovmu tímu, nedávno vyhlásil, že sa nepovažuje za "veľvyslanecký typ". Obaja politici sa stretli pred niekoľkými dňami po tom, ako republikán Trump porazil vo voľbách demokratku Hillary Clintonovú. Trump sa s Farageom stretol aj počas svojej predvolebnej kampane v štáte Mississippi.

Na ich povolebnom stretnutí v newyorskej budove Trump Tower navrhol Farage novozvolenému prezidentovi, aby sa stal prostredníkom úradu na Downing Street č. 10 pre britsko-americké záležitosti; tento návrh bol však zamietnutý.

Obsadená pozícia

Mayovej úrad odporúčania Trumpa odmietol s tým, že nejde o bežnú prax a každá krajina vymenúva vlastných zahraničných zástupcov, pričom táto pozícia je už obsadená. "Voľné miesto nie je. V USA máme vynikajúceho veľvyslanca,"vyhlásil hovorca Downing Street č. 10, kde sídli úrad britského ministerského predsedu.

Farage, horlivý zástanca vystúpenia Británie z EÚ, obvinil preto Downing Street č. 10 z toho, že uprednostňuje odpor voči jeho osobe, strane UKIP a výsledkom referenda pred národnými záujmami. Vyhlásil, že Mayovej úrad musí akceptovať, že svet sa zmenil a je čas, aby sa zmenilo aj zmýšľanie na Downing Street č. 10.

Líder UKIP taktiež vyzval úradujúceho britského ambasádora vo Washingtone Kima Darrocha, aby odstúpil, pretože je "fanatickým eurofilom a súčasťou starého režimu" a jeho názory by boli "diametrálne odlišné od Trumpových".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok