Europoslanci zvážia, či zmrazia rokovania s Tureckom

TA3 TASR
22.11.2016 09:37

Europoslanci budú rokovať či by Európska únia mala zmraziť prístupové rokovania s Tureckom alebo Ankare stanoviť ďalšie podmienky. Ich spoločná diskusia by mala vo štvrtok vyústiť do právne nezáväznej rezolúcie.

Väčšina rečníkov síce zdôrazňovala, že by vstupné rozhovory mali byť len prerušené, nie ukončené, ozvali sa ale tiež hlasy volajúce po úplne inom druhu partnerstva s Tureckom, ako je členstvo v európskom bloku. Spoločné vyhlásenie Európskeho parlamentu však ešte len vzniká, hlasovať sa o ňom bude vo štvrtok.

"Vzťahy s Tureckom sú na križovatke, pretože Turecko samo je na križovatke," povedala na úvod rokovania šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Dodala, že tieto vzťahy sa dostali do kľúčovej fázy, a vyzvala na udržanie otvoreného dialógu. Ten podľa nej priniesol výsledky napríklad pri rokovaniach o cyperskom probléme. "Ak budú prístupové rokovania ukončené, bude to znamenať stratu pre obe strany," vyhlásila.

Turecko je terčom kritiky Západu kvôli potieranie opozície po pokuse o puč. Od potlačenie štátneho prevratu bolo uväznených približne 37.000 ľudí a viac ako 110.000 osôb bolo prepustených z práce či presunuté na nižšiu pozíciu. "Puč bol zločinom proti tureckému obyvateľstvu, ale nesmie byť zneužívaný," povedal predseda ľudovej frakcie Manfred Weber z Nemecka. Podľa neho únia nemôže vývoji v Turecku nečinne prizerať a je potrebné na Ankaru ako na "priateľa a partnera" apelovať, aby "šla správnou cestou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok