Rusko na západe krajiny rozmiestni rakety, reaguje na expanziu NATO

TA3 ČTK
21.11.2016 23:58

Rusko chce rozmiestniť pri hraniciach s Európskou úniou rakety s doletom do strednej Európy. Do Kaliningradu chce poslať protiraketový systém S-400 a balistické rakety Iskander.

USA: Ide o destabilizáciu bezpečnosti

Rusko rozmiestni v Kaliningradskej oblasti protiraketový systém S-400 a balistické rakety Iskander ako odpoveď na raketový dáždnik Spojených štátov. Agentúre RIA Novosti to oznámil poslanec Viktor Ozerov, šéf branného výboru hornej komory ruského parlamentu. V západnom a južnom vojenskom okruhu budú podľa neho dislokované nové jednotky.

Spojené štáty možné rozmiestnenie rakiet pri Kaliningrade označili za destabilizáciu európskej bezpečnosti. "Rusko v reakcii na rôzny vývoj v Európe hrozilo v poslednom desaťročí rozmiestnením rakiet Iskander v Kaliningrade opakovane, žiadny z takých vývojov ale nevyžadoval vojenskú odpoveď tohto typu," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby. "Vyzývame Rusko, aby sa zdržalo slov a činov, ktoré sú v rozpore s podporou bezpečnosti a stability," dodal.

Protilodné rakety Bastion

Rusko v Kaliningradskej oblasti už rozmiestnilo protilodné rakety Bastion, "schopné uzavrieť lodiam protivníka prístup do Baltu od dánskych úžin" a "zasahovať akékoľvek ciele na poľskom území", uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný "zdroj oboznámený so situáciou". Jednotka pobrežnej obrany s bastiónmi je podľa neho súčasťou Baltskej flotily, ktorá pred dvoma dňami avizovala prezbrojenie na nové rakety.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa nedávno zmienil, že rakety Bastion sú schopné zasahovať aj pozemné ciele, a to do vzdialenosti až 450 kilometrov. O rozmiestnení mobilných rakiet krátkeho doletu Iskander informovalo ruské ministerstvo obrany už v októbri. Podľa vtedajšieho vyhlásenia ale išlo o dočasné opatrenie počas prebiehajúceho vojenského cvičenia.

Vojenské aktivity aj v minulosti

K podobnému kroku sa Rusko "v rámci bojovej prípravy" uchýlilo už vlani aj predvlani. Znepokojenie nad vojenskými aktivitami Moskvy vtedy vyjadrili susedné štáty NATO, najmä Poľsko a Litva. Ozerov ruskej agentúre povedal, že "symetrickou" odpoveďou na americký protiraketový systém môže byť aj rozmiestňovanie ruských zbraní schopných zasiahnuť územie štátov, kde sa americké vojenské objekty nachádzajú.

"Rusko túto situáciu monitoruje a je pripravené reagovať," povedal poslanec. K vojenským aktivitám NATO v Európe sa vyslovil aj ruský prezident Vladimir Putin. Západ podľa neho zámerne hľadá vonkajšieho nepriateľa, aby "udržal disciplínu" v atlantickom spoločenstve.

"Keď sa štát stane členom NATO, je pre neho ťažké protiviť sa tlaku tak veľkej krajiny, akou sú Spojené štáty," povedal Putin v rozhovore, ktorý vysielala ruská televízia REN TV. "Musíme v tejto súvislosti podniknúť protiopatrenia a vystaviť možnosti nášho raketového útoku objekty, ktoré nás ohrozujú," povedal prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok