Klinika údajne robila nelegálne operácie, lekár nemal licenciu

TA3 TASR
21.11.2016 18:36

Súkromné zariadenie Adelais Clinique v hlavnom meste nelegálne uskutočňovalo okrem plastických zákrokov napríklad aj operácie kŕčových žíl. V jednom prípade sa to skončilo nešťastne a pacientovi museli neskôr amputovať nohu. Povedal to na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Klinika údajne robila nelegálne operácie, lekár nemal licenciu
SITA/AP

Úrad kontrolu neurobí

Klinika tak podľa Freša riešila aj zdravotné problémy klientov. "Preto by sa na to už mal pozrieť aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," uviedol Frešo. ÚDZS doteraz v klinike dohľad neinicioval. Argumentoval tým, že "nejde o poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v zmysle zákona". "Teraz mu dáme dôkazy a bude musieť konať," informoval Frešo. Úrad kontrolu v zariadení neurobí. Ak by tak konal len na základe toho, že tam poskytovali lekársku starostlivosť, konal by v rozpore so zákonom.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa totiž podľa zákona posudzuje inak. "Zariadenie musí mať povolenie na prevádzkovanie a licenciu na výkon samostatnej zdravotníckej praxe v povolaní lekár," vysvetlila hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Spomínaná klinika to podľa ÚDZS nemá, a tak takýmto poskytovateľom nie je. Nedokáže tam teda zákonne vykonať dohľad. "Sme viazaní platnou právnou úpravou a musíme rešpektovať kompetencie, ktoré nám zákon umožňuje," informovala hovorkyňa.

Kraju sa ozvali štyria nespokojní pacienti. Jednému z nich na klinike operovali kŕčové žily (varixy) v roku 2013. "Neskôr sa mu urobili zdravotné komplikácie, museli ho riešiť v zahraničí a nakoniec mu amputovali nohu," povedal lekár BSK Valerián Potičný. Ostatné podnety sa týkali estetických zákrokov na tvári a prsiach, po operáciách sa klientom malo zdravotne priťažiť. S poškodenými pacientmi spísal Úrad BSK zápisnice, okrem ÚDZS ich odstúpi aj orgánom činných v trestnom konaní.

Stopli zariadeniu činnosť

BSK nedávno stopol Adelais Clinique činnosť, pretože nemala potrebné povolenie na vykonávanie plastických operácií, hoci ich robila. Voči klinike začal správne konanie, hrozí jej pokuta približne do 33.000 eur. O sankcii by mal kraj rozhodnúť do budúceho týždňa.

Plastiky tam mal načierno robiť lekár Yassine Ghazi Abou Ghoneim. BSK sa ale domnieva, že zákroky vykonávalo viacero špecialistov. Prípad rieši polícia aj Slovenská lekárska komora. Tá potvrdila, že spomínanému lekárovi nevydávala žiadnu licenciu. Neeviduje tiež, že by mal špecializáciu. Vyplýva to aj z jeho kódu zdravotníckeho pracovníka.

Poškodení pacienti kliniky stále môžu kontaktovať kraj, a to osobne, telefonicky či mailom na adrese zdravotnictvo@region-bsk.sk. Verejnosť si vie overiť, či majú zdravotnícke kliniky, alebo rôzne ambulancie od krajov povolenie na činnosť. Napríklad na webe www.e-vuc.sk. Ak sa na tomto portáli hľadaný subjekt nenachádza, povolenie zrejme nemá. Potom treba v tejto veci kontaktovať príslušný kraj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok