Francúzsko zabránilo teroristickému útoku, terčom mali byť vianočné trhy

TA3
21.11.2016 16:50

Francúzske bezpečnostné služby zabránili ďalšiemu pripravovanému teroristickému útoku. Terčom mali byť pravdepodobne vianočné trhy. Oznámil to francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Polícia zatkla sedem podozrivých v Marseille a Štrasburgu.

Zatkli sedem ľudí

Francúzskym bezpečnostným službám sa cez víkend podarilo odvrátiť ďalší pripravovaný teroristický útok v krajine. Oznámil to francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Povedal, že polícia zatkla sedem ľudí: dvoch v Marseille na juhu Francúzska a ostatných v Štrasburgu na východe krajiny. Protiteroristické jednotky sa prípadom zaoberali posledných viac ako osem mesiacov a nakoniec zasiahli v noci na nedeľu.

Medzi zatknutými vo veku 29 až 37 rokov boli Francúzi, Maročania a Afganci, uviedol minister. Terč či terče údajného plánovaného atentátu nespresnil. Dve osoby spojené s touto sieťou boli podľa neho zadržané už v júni krátko po začatí futbalového európskeho šampionátu vo Francúzsku. "Ďalšie vyšetrovanie má zistiť úlohu jednotlivých zatknutých osôb a stanoviť, či zmarený atentát bol koordinovaným útokom s cieľom udrieť súčasne na niekoľko objektov na francúzskom území," vyhlásil na tlačovej konferencii Cazeneuve.

Médiá v tejto súvislosti poukazujú na to, že v piatok v alsaskom Štrasburgu začínajú jedny z najstarších a najväčších vianočných trhov na svete. Tradičné trhy, ktoré priťahujú turistov z celej Európy, boli terčom pripravovaného a zmareného atentátu už v roku 2000, poznamenala agentúra AP.

Mimoriadne opatrenia počas výnimočného stavu

Po útokoch vlani v novembri v Paríži, pri ktorých zomrelo 130 ľudí, vyhlásila vláda vo Francúzsku výnimočný stav. Po tohtoročnom júlovom útoku v Nice, kde zahynulo 86 ľudí, bol výnimočný stav predĺžený o ďalších šesť mesiacov. Premiér Manuel Valls nedávno povedal, že mimoriadne opatrenia chce v januári budúceho roka opätovne predĺžiť o niekoľko mesiacov, a to najmä s ohľadom na jarné prezidentské voľby.

"Teroristická hrozba nebola v krajine nikdy tak veľká. Nulové riziko nie je možné zaručiť a tí, ktorí ho garantujú, klamú Francúzom," dodal socialistický politik šesť mesiacov pred prezidentskými voľbami. Otázka bezpečnosti patrí k hlavným témam kampane, v ktorej pravicová opozícia sľubuje voličom väčšiu ochranu než im poskytuje súčasná vládna ľavica.

Polícia, ktorej výnimočný stav dáva širšie právomoci, zatkla od začiatku roka pre spojenie s terorom 418 ľudí. Sú medzi nimi aj členky ženského islamistického komanda, ktoré sa podľa úradov práve chystali s autom naplneným trhavinami zaútočiť na jedno z parížskych staníc. Minister vnútra uviedol, že len od začiatku tohto mesiaca francúzske bezpečnostné sily v rámci protiteroristických operácií zadržali 43 podozrivých ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok