Pápež umožnil kňazom, aby odpustili ženám po potrate

TA3 ČTK
21.11.2016 13:18

Pápež František umožnil všetkým rímskokatolíckym kňazom dať odpustenie ženám, ktoré podstúpili interrupciu a túžia po rozhrešení. S odvolaním sa na apoštolský list o tom informujú tlačové agentúry.

Pontifex tak predĺžil na neobmedzene dlhú dobu špeciálne povolenie, ktoré kňazom dal v rámci práve skončeného Svätého roku. Umelé prerušenie tehotenstva podľa pápežovho listu naďalej zostáva z hľadiska cirkvi "ťažkým hriechom, lebo ukončuje nevinný život".

"Neexistuje ale žiadny hriech, na ktorý by nedosiahla Božia milosť a ktorý by nedokázala zmyť, pokiaľ nájde kajúcne srdce, ktoré túži po zmierení (s Bohom)," napísal pápež v liste. Predtým smeli odpustenie ženám po interrupcii udeľovať iba biskupi alebo osobitní spovedníci jednotlivých diecéz.

Počas Svätého roku, ktorý skončil v nedeľu, ale František túto právomoc vložil aj do rúk bežných kňazov. Uznal "existenciálne a morálne utrpenie", ktorému musia čeliť ženy, ktoré sa rozhodli pre predčasné ukončenie tehotenstva.

Svätý rok venovaný Božiemu milosrdenstvu začal vlani 8. decembra. V katolíckej kresťanskej tradícii je Svätý rok rokom odpustenia dlhov a trestov za spáchané hriechy. Jeho tradícia bola založená na konci 13. storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok