Britka oznámila znásilnenie, dubajská polícia ju chce potrestať

TA3 ČTK
20.11.2016 17:23

V Dubaji zatkli britskú turistku, ktorá ohlásila znásilnenie skupinou svojich krajanov. Oznámila to právna poradenská skupina sídliaca v Británii. Britku prepustili na kauciu, ale odobrali jej pas. Ak bude usvedčená zo sexu, ku ktorému dala súhlas, hrozí jej väzenie až do výšky troch rokov a deportácie.

Britka oznámila znásilnenie, dubajská polícia ju chce potrestať
ČTK

Mimomanželský sex i alkohol

Podľa zakladateľky poradenskej skupiny, ktorá si hovorí Detained in Dubai, Radha Stirlingova polícia v SAE zle rozlišuje medzi znásilnením a sexom, s ktorým osoba súhlasila. Podobné problémy ako Britka malo v Dubaji viac cudziniek.

Nórka Marte Deborah Dalelvová bola pred tromi rokmi odsúdená na 16 mesiacov väzenia za mimomanželský sex a konzumáciu alkoholu, keď predtým ohlásila znásilnenie. Trest jej bol nakoniec odpustený, násilník dostal 13 mesiacov väzenia. Podobne rakúska moslimka po ohlásení znásilnenia čelila súdnemu stíhaniu a v roku 2014 sa podarilo rakúskym diplomatom vyjednať jej návrat do Rakúska.

Očakávala nápravu

Stirlingova považuje prípad Britky za veľmi znepokojujúci. "Obete sa na nich obrátia a očakávajú nápravu, a namiesto toho sú samé stíhané. Nielenže (úrady) poprú, že ide o obete, ale navyše ich ešte trestajú," povedala Stirlingova. Hovorkyňa britského ministerstva zahraničia povedala, že úrad je v kontakte s britskou občiankou aj s jej rodinou.

Podľa skupiny Detained in Dubai ženu znásilnila skupina Britov. Právny poradca skupiny Fajsal Zarúní povedal, že na to, že žena dala k sexu súhlas, môže polícia dospieť na základe nepriamych dôkazov. Ak sa udalosť stala v hotelovej izbe a je zachytená na bezpečnostných kamerách, ako vychádza s údajným útočníkom z izby von, potom z toho polícia usúdi, že nešlo o násilie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok