Fotogaléria: Obamov dvorný fotograf zverejnil svoje najlepšie zábery

TA3
20.11.2016 19:53

"High five" s upratovačom, tínedžerská grimasa, maškrtenie v potravinách či dramatický záber zo zásahu proti Usámovi bin Ládinovi. Aj tieto zábery sú medzi tými najlepšími, ktoré pred koncom prezidentovania Baracka Obamu zverejnil jeho dvorný fotograf.

Fotogaléria: Obamov dvorný fotograf zverejnil svoje najlepšie zábery
Pete Souza/The White House

Prezidenta fotografuje roky

Prezident USA Obama sa už pomaly lúči so svojim úradom. Od roku 2009 ho sprevádzal fotograf Pete Souza. Mnohé z jeho fotografií sa vďaka sociálnym sieťam stali ikonickými a pomohli Obamovi vybudovať si imidž empatického a moderného muža.

Väčšina zo záberov zachytáva oficiálne udalosti, ale niektoré pochádzajú zo situácií odohrávajúcich sa za zatvorenými dverami. Za dve funkčné obdobia prezidentovania vytvoril Souza asi dva milióny snímok. Zo všetkých teraz vybral tie najlepšie.

Ako oficiálny fotograf Bieleho domu sa Souza dostal do zákulisia najzásadnejších politických rozhodnutí. Jeho fotografie nie sú len vládnutí, ale aj o vzťahoch prezidenta k svojmu okoliu. Na záberoch sa často objavuje jeho rodina a vidieť, že Obamovi to veľmi dobre ide s deťmi.

Souza spoznal Obamu pred rokmi. On fotografoval pre Chicago Tribune a politik bol mladým senátorom za Illions. Práve v Chicagu sa mu podarilo zachytiť kľúčový okamih Obamovho života. Zachytil ho predtým, ako oznámil kandidatúru na prezidenta.

V obkolesení manželky a dvoch malých dcér vyzerá sústredený, na rodine však vidno napätie. Vedia, že ich život čaká významná zmena.

Očitý svedok histórie

Ešte pred akceptovaním ponuky pracovať v Bielom dome si Souza vyžiadal prísľub, že bude mať prístup úplne všade. Takto mohol zaznamenať zásadné historické okamihy ako inauguráciu, ale aj privátne momenty v Oválnej pracovni.

"V mojej práci je určitá dávka dennej nudnej roboty. Ale raz, dvakrát, trikrát, štyrikrát, desaťkrát za týždeň si uvedomím, že som očitým svedkom histórie. Vždy sa snažím myslieť predovšetkým na toto," vyjadril sa Souza.

Souza nebol ani v minulosti v Bielom dome žiadnym nováčikom. Prezidenta fotografoval už za čias Ronalda Reagana. Sprevádzal ho aj na legendárnu cestu do Sovietskeho zväzu za Michailom Gorbačovom.

Na záberoch nie sú len veselé momenty. Objektív zachytil aj Obamovu reakcia na streľbu v newtownskej škole alebo riadiacu zasadačku, kde jeho kabinet sledoval zneškodnenie Usámu bin Ládina. "Samozrejme, nevedeli sme, ako to dopadne. Mohlo to skončiť zle. A to, myslím, je aj vidieť ako úzkosť na tvárach, ktoré sledovali misiu," popísal svoju známu fotografiu.

Kompletný výber fotografií od Peta Souzu si môžete pozrieť vo videu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok