Štrnganie kľúčov i demonštrácie. Pripomíname si Nežnú revolúciu

TA3 TASR
17.11.2016 07:42

Pripomíname si 27. výročie protikomunistickej revolúcie a jej základné momenty. Po udalostiach v Prahe 17. novembra nabrali udalosti rýchly spád. Odpoveďou na násilný stret boli študentské štrajkové výbory, ktoré žiadali prešetrenie zásahu. V Prahe vzniklo Občianske fórum, v Bratislave Verejnosť proti násiliu. Po celom Českoslovesku sa konali demonštrácie, na ktorých občania žiadali koniec komunistickej vlády.

Stretnutia so študentmi

Sloboda a demokracia, ktorú Slovensko získalo v novembri 1989, boli iba príležitosťou. Na úvod stretnutia s niekoľkými desiatkami študentov, účastníkov projektu Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom, to v Prezidentskom paláci uviedol prezident SR Andrej Kiska. Dnešný štátny sviatok je podľa hlavy štátu najvýznamnejší deň v novodobých dejinách Slovenska.

Premiér spolu s podpredsedom vlády Petrom Pellegrinim a ministrom financií Petrom Kažimírom pozval symbolicky 17 študentov z vysokých škôl z celého Slovenska na obed v jedálenskom vozni na Hlavnej stanici v Bratislave. Na brífingu po obede zablahoželal všetkým občanom SR k štátnemu sviatku. Rovnako aj študentom oslavujúcim Medzinárodný deň študentstva.

Premiér zároveň vyhlásil, že možnosť cestovať vlakom zadarmo bude pre žiakov a študentov zachovaná aj v budúcnosti.

17. november si uctili v Devíne aj v Košiciach

Pri príležitosti štátneho sviatku si pri pamätníku Brána slobody v Devíne členovia Konfederácie politických väzňov Slovenska spolu s ďalšími účastníkmi uctili obete komunistického režimu. Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal upozornil, že zrušením komunistického extrémizmu sme nezlikvidovali extrémizmus, ktorý tu v iných formách stále existuje.

Udalosti 17. novembra 1989 a obete komunistického režimu si položením kytíc pri pamätných tabuliach na Hlavnej ulici v Košiciach pripomenuli zástupcovia mesta, mestských častí, Ústavného súdu SR a členovia Konfederácie politických väzňov. Na oslavy Dňa boja za slobodu a demokraciu však prišlo v Košiciach len niekoľko ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok