Trump zostavuje svoj tím, jeho výber vzbudzuje obavy

TA3 ČTK
16.11.2016 12:57

Novozvolený prezident Spojených štátov Donald Trump zostavuje svoj tím. Výber jeho najbližších spolupracovníkov však zatiaľ vzbudzuje skôr obavy. Viaceré mená rozhorčili najmä demokratov v Kongrese. Jediným potvrdeným Trumpovým mužom je zatiaľ Mike Pence.

Budúci minister zahraničných vecí

Favoritom na post amerického ministra zahraničia je bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani. Giuliani, ktorý novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa podporoval počas predvolebnej kampane, je jeho dlhoročným priateľom. Bývalý republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Newt Gingrich v súvislosti s obsadením funkcie ministra zahraničia povedal televíznej stanici Fox News: "Ak to Rudy (Giuliani) bude chcieť, tak to dostane."

Giuliani bol starostom New Yorku v čase teroristických útokov 11. septembra 2001. Svojím prístupom ku krízovej situácii si vtedy vyslúžil prezývku "starosta Ameriky", píše spravodajský web The Telegraph. V tom čase úzko spolupracoval s prezidentom Georgom Bushom mladším.

Keď Trump povedal, že USA majú nárok na irackú ropu, sedemdesiatdvaročný Giuliani s ním súhlasil: "vo vojne je všetko legálne". V súvislosti s funkciou šéfdiplomata budúcej vlády sa tiež objavilo meno bývalého amerického veľvyslanca pri OSN Johna Boltona. Rovnako ako Giuliani bol aj Bolton politicky angažovaný v ére Busha mladšieho.

Trumpa opúšťa skúsený Rogers

Odchod z Trumpovho tímu pre nástup do Bieleho domu oznámil bývalý predseda výboru Snemovne reprezentantov pre tajné služby Mike Rogers. Vzhľadom na to, že nový prezident je v oblasti zahraničnej politiky neskúsený, môže odchod rešpektovaného republikána s bohatými skúsenosťami v zahraničnej politike u niektorých členov strany vyvolať obavy.

Zloženie budúceho amerického kabinetu zostáva nejasné. V najbližších dňoch o ňom bude Trump diskutovať so svojím viceprezidentom Mikom Penceom, ktorý má na starosti administratívu okolo januárového odovzdanie moci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok