Obama sa prihovoril Európe: Trump je úplne iný, ale nezúfajte

TA3 TASR ČTK
16.11.2016 15:41

Odchádzajúci prezident USA Barack Obama sa na návšteve v gréckych Aténach snažil rozptýliť obavy, že administratíva jeho nástupcu, pravicového populistu Donalda Trumpa, vyvolá nestabilitu.

Zabezpečí hladké odovzdanie moci

"Nasledujúci americký prezident a ja už ani nemôžeme byť odlišnejší... Ale americká demokracia je dôležitejšia a presahuje akéhokoľvek človeka," povedal Obama v rozlúčkovom prejave v Aténach na adresu Trumpa, ktorý nastúpi do prezidentského úradu 20. januára.     

"Moja administratíva urobí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla uskutočniť najhladšie možné odovzdanie moci, lebo práve tak musí fungovať demokracia," vyslovil záväzok súčasný šéf Bieleho domu, ktorý je na svojej poslednej zahraničnej ceste.

Počas prejavu v Aténach, povestnej kolíske demokracie, Obama ubezpečil, že "naša budúcnosť bude v poriadku".

Ľudia musia vedieť, že ich počúvajú

Zdôraznil pritom dôležitosť slobodných volieb, a to napriek tomu, že ich vždy nevyhrá kandidát tej či onej strany. Podľa Obamu patrí medzi hlavné výzvy súčasných demokratických režimov prevažujúca nerovnosť medzi jednotlivými štátmi, aj vo vnútri samotných krajín. Tie potom živia pocity nespravodlivosti.

Politici musia podľa neho reagovať zefektívnením práce štátnych orgánov a bojom proti korupcii, aby obnovili dôveru svojich spoluobčanov. "Ľudia musia vedieť, že ich niekto počúva," vyhlásil prezident s tým, že stále viac ľudí má pocit odpojenia od svojich vlád a inštitúcií.

Dodal, že globalizácia oživuje skupinové rozdeľovanie a nacionalizmus. Snaha ustúpiť od globalizácie je tak pochopiteľná, upozornil Obama. Americký prezident, ktorý bol v Grécku od utorka, tiež vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty budú naďalej dodržiavať svoje záväzky v NATO. Upozornil, že americké republikánske a demokratické vlády alianciu vždy pevne podporovali. NATO je podľa neho, tak ako vždy bolo, pripravené ďalej zaisťovať kolektívnu bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok