Bratislava rieši parkovanie, ceny majú v rukách mestské časti

TA3 TASR
15.11.2016 13:06

Bratislava chce urobiť poriadok v statickej doprave. Návrh na zmenu parkovania je už pripravený. Všetko majú v rukách mestskí poslanci, no dopravní experti sú k novým pravidlám skeptickí.

Mesto bude riešiť pripomienky

Mestský poslanec a šéf dopravnej komisie Jozef Uhler informoval, že návrh všeobecne záväzného nariadenia k parkovacej politike v stredu predložený nebude. "Budeme to riešiť najskôr 8. decembra," priblížil.

Mestu k návrhu VZN prišlo takmer 100 pripomienok, ktoré chce teraz zapracovať. "Predpokladám, že do konca budúceho týždňa budú všetky pripomienky spracované. Chceme ich riešiť vecne a do hĺbky, aby sme každému občanovi, ktorý dal rozumnú pripomienku, vyhoveli," skonštatoval Uhler. Mestská dopravná komisia podľa jeho slov tento bod v pondelok neuzavrela, pretože všetky pripomienky prerokovať nestihla. "Ten bod preto nemôže ísť z legislatívneho hľadiska na zastupiteľstvo," podotkol poslanec.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa ešte dohodne s predsedami poslaneckých klubov, či sa návrh VZN presunie na iné zastupiteľstvo.

Verejná diskusia

V pondelok podvečer sa k parkovacej politike konala verejná diskusia. Bratislavčania napríklad vedenie a pracovníkov mesta upozorňovali na to, že treba najprv budovať záchytné parkoviská, garážové domy, cyklotrasy, zlepšiť a zatraktívniť MHD, až potom zavádzať parkovaciu politiku.

Iní sa pýtali na zľavy pre seniorov, na parkovanie v iných mestských častiach, počet parkovacích miest či upozorňovali na nutnosť regulovať výstavbu, a taktiež, aby Bratislava nediskriminovala tých, ktorí do mesta dochádzajú za prácou.

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského treba pri zavedení parkovacej politiky v Bratislave postupovať veľmi citlivo. Ako tvrdí, je dobre, že konečné slovo majú mať mestské časti, ale mesto by malo tento systém dotiahnuť do detailov. "Aby sa s tým mestské časti netrápili a aby občania vedeli, ako to má byť a aké sú možnosti," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok