Otrasy pokračujú, Nový Zéland zasiahlo ďalšie zemetrasenie

TA3 ČTK
14.11.2016 06:46

Nové silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zasiahlo Južný ostrov Nového Zélandu. Došlo k nemu niekoľko hodín po tom, ako si silnejšie zemetrasenie vyžiadalo dve obete na životoch a spôsobilo škody na budovách a infraštruktúre na východnom pobreží Južného ostrova.

Škody za miliardy

Rovnako, ako pri prvom údere živlu, otrasy zasiahli najmä východné pobrežie menej obývaného južného ostrova v okolí mesta Christchurch. Poškodené sú desiatky domov nielen priamo v tejto oblasti, ale aj v metropole Wellingtone ležiacej na Severnom ostrove, uviedli miestne médiá. Škody podľa premiéra Johna Keya dosiahnu najmenej niekoľko miliárd novozélandských dolárov.

Záchranárom sa z trosiek domov podarilo vytiahnuť už niekoľko ľudí vrátane storočnej ženy v prístavnom meste Kaikoura. Jej mladší príbuzný také šťastie nemal a je jednou z dvoch doteraz registrovaných obetí. Druhý človek zomrel na infarkt. Úrady sa obávajú, že treťou obeťou sa môže stať vodič kamiónu, ktorý je zrejme aj so svojím vozidlom zasypaný v zosuve pôdy na pobrežnej ceste pri Kaikoure.

Toto turistické centrum severne od Christchurch bolo mestom, ktoré najhoršie zasiahli najsilnejšie nedeľné otrasy, ktoré americká geologická služba USGS namerala na 7,8 stupňa. Ohnisko ležalo relatívne plytko, len asi desať kilometrov pod zemou. Otrasy cítili po celej krajine od Aucklandu na severe krajiny až po Dunedin na juhu.

Mesiace práce

Kamene a suť navalená zemetrasením vytvorili v rieke Clarence priehradu, ktorá spôsobila kumuláciu veľkého množstva vody. Po niekoľkých hodinách sa hrádza pretrhla, obyvatelia riedko obývaných osád po prúde sa ocitli v ohrození a úrady im odporučili okamžitú evakuáciu. Na tej istej rieke hľadajú skupinu kajakárov, ktorí ju splavovali v dobe pretrhnutia hrádze.

Premiér Key, ktorý si z vrtuľníka prezrel poničenú oblasť, odhadol obnovu budov a infraštruktúry na najmenej niekoľko miliárd novozélandských dolárov. "Je to úplne zdevastované... budú to mesiace práce," uviedol Key podľa agentúry Reuters.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, zemetrasenia sú tu časté. Zatiaľ posledné so silou 7,1 stupňa zasiahlo ostrovy začiatkom septembra. Takmer 40-tisícový Christchurch zasiahlo silné zemetrasenie aj tento rok vo februári, niekoľko ľudí bolo zranených.

Veľká katastrofa zasiahla Christchurch vo februári 2011. Otrasy so silou 6,3 stupňa vtedy zabili 183 ľudí a zrovnali so zemou veľkú časť mesta vrátane katedrály. Následky sú v meste viditeľné dodnes.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok