Novým moldavským prezidentom je proruský kandidát Dodon

TA3 ČTK
14.11.2016 08:56

Druhé kolo prezidentských volieb v Moldavsku vyhral proruský kandidát Igor Dodon, ktorý so ziskom 54,6 percenta hlasov porazil svoju prozápadne orientovanú rivalku Maiu Sanduovú. Po sčítaní takmer všetkých hlasov to oznámila centrálna volebná komisia.

Novým moldavským prezidentom je proruský kandidát Dodon
SITA/AP

Dodon v kampani sľuboval zjednotiť do jednej federácie s Moldavskom odštiepené Podnestersko, čo je východný pás zeme, ktorý majú od začiatku 90. rokov pod kontrolou separatisti. "Vyhrali sme. Gratulujem Maii Sanduovej za dobrý výsledok a sľubujem, že budem prezidentom nielen tých, ktorí ma volili, ale aj tých, ktorí hlasovali proti mne," povedal podľa agentúry TASS víťaz volieb na tlačovej konferencii.

Na prvú zahraničnú cestu sa Dodon chystá do Moskvy, s ktorou by rád podpísal dohodu o strategickom partnerstve. Podľa Dodona dojednanie zahŕňať ekonomickú, sociálnu a politickú spoluprácu, spoločný postup k urovnaniu podnesterského konfliktu a tiež právne záruky moldavských pracovných síl v Rusku.

Prvé kolo volieb 30. októbra vyhral Dodon so ziskom 48,5 percenta hlasov, čo mu k zvoleniu nestačilo. Sanduová v prvých priamych prezidentských voľbách po dvadsiatich rokoch skončila druhá s 38,2 percenta hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok