Protesty proti Trumpovi neutíchajú, polícia zatkla desiatky ľudí

TA3 ČTK
13.11.2016 10:46

Desaťtisíce Američanov pokračovali v demonštráciách proti novému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý podľa nich ohrozuje ich občianske a ľudské práva. Najväčšie protesty sa uskutočnili v mestách New York, Chicago a Los Angeles.

Jedného muža postrelili

Demonštrácie boli prevažne pokojné. Výnimkou bol znovu oregonský Portland, kde už v predchádzajúcich troch dňoch boli zatknuté desiatky ľudí. V noci napriek výzvam radnice demonštranti hádzali na ťažkoodencov kamene a fľaše a zablokovali niekoľko ciest a železničných tratí. Policajti zadržali 19 ľudí.

Pri demonštrácii v Portlande bol postrelený jeden z mužov zapojených do protestného pochodu po konfrontácii s ďalšou osobou. Motív zatiaľ nie je známy, zadržaní boli štyria ľudia, údajne členovia gangu. Polícia tiež v Portlande po útokoch zo strany protestujúcich použila proti demonštrantom slzný plyn.

Polícia zatýkala aj v Indianapolise, kde demonštranti hádzali na strážcov poriadku kamene a dvoch policajtov zranili. Do väzby bolo prevezených sedem ľudí, ktorí sa správali útočne a skandovali "Zabite policajtov!"

Protesty pri Trump Tower

V New Yorku sa podľa agentúry AFP najmenej 10 000 ľudí zhromaždilo na námestí Union Square. Potom sa dav s výkrikmi "Nie je to môj prezident" vydal po Piatej avenue k prezidentovmu mrakodrapu Trump Tower, kde bol zastavený policajnými barikádami.

Zvolený republikánsky kandidát sedel vo vnútri budovy a pracoval so svojimi poradcami na príprave nástupu do Bieleho domu.

"Sme zdesení, že si krajina zvolila tak neuveriteľne nekvalifikovaného človeka, rasistu, ktorý nenávidí ženy," vyhlásila jedna z účastníčok akcie, 62-ročný bývalá banková úradníčka Mary Florinová-McBrideová.

Medzi demonštrantmi bol aj známy filmový režisér Michael Moore, ktorý v komentári na twitteri žiadal Trumpove odstúpenie. S filmovým štábom vošiel až do budovy Trump Tower a pokúšal sa dohodnúť stretnutie s novým prezidentom, avšak neúspešne.

protest-usa-dav-ludia-1140-px-sita-ap_0a000002-342a-cbe0.jpg

Odsúdili hanlivé výroky

V Los Angeles viac ako 10 000 ľudí pochodovalo ulicami v centre mesta, aby odsúdili Trumpove nenávistné komentáre o moslimoch, jeho hanlivé výroky o ženách a sľuby deportovať ľudí bývajúcich v USA ilegálne. Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo aj v Las Vegas.

Demonštrácie sa konali aj mimo územia Spojených štátov. V mexickej metropole sa zišla skupina ľudí pri soche predstavujúcej nezávislosť a vyjadrovala obavy o možnej vlne deportácií. Okolo 300 ľudí protestovalo proti zvoleniu Trumpa pred americkým veľvyslanectvom v Berlíne.

protest-trump-berlin-1140-px-sita-ap_0a000002-34f1-1f52.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok