Paríž spomínal na obete útokov, prezident odhalil pamätnú tabuľu

TA3 ČTK
13.11.2016 09:57

Francúzsko si pripomenulo prvé výročie teroristických útokov v Paríži, pri ktorých na rôznych miestach francúzskej metropoly zomrelo 130 ľudí. Prezident François Hollande na štadióne v Saint-Denis odhalil prvú z pamätných dosiek s menami obetí.

Útoky začali pri štadióne

Pri športovom štadióne Stade de France na severe Paríža sa presne pred rokom pri samovražednom atentáte odpálili traja islamisti. Na pamätnej doske pokrytej malou francúzskou vlajkou je podľa agentúry AP meno okoloidúceho, ktorý pri jednom z výbuchov zahynul. Ďalší ľudia boli vtedy zranení. Išlo o prvý z radov útokov, ktoré následne zasiahli parížske reštaurácie a hudobný klub Bataclan.

Pri pietnom akte spojenom minútou ticha a položením kvetov k novej pamätnej doske potom syn zabitého v krátkom príhovore vyzval na toleranciu a porozumenie. Hollande postupne odhalí pamätné tabule aj na ďalších šiestich miestach, kde atentátnici vraždili. Nikde by však nemal hovoriť.

 

Sting koncertoval v Bataclane

Spomienkové akcie sa uskutočnili už v sobotu, kedy v Bataclane minútou ticha začal koncert britského speváka Stinga, ktorý vyzval na uctenie si obetí aj k oslave života. Priamo v klube islamisti zabili deväť desiatok ľudí.

Všetky spomienkové akcie sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, k ich zabezpečeniu sú nasadené špeciálne policajné jednotky. Po minuloročných útokoch v Paríži vyhlásila vláda vo Francúzsku výnimočný stav. Tento rok v júli bol predĺžený o ďalších šesť mesiacov. Premiér Manuel Valls v sobotu povedal, že výnimočný stav bude v januári budúceho roka zrejme znova predĺžený o niekoľko mesiacov, a to najmä s ohľadom na jarné prezidentské voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok