Clintonová sa zbavuje zodpovednosti, za prehru viní šéfa tajných

TA3 ČTK
12.11.2016 23:45

Porazená demokratická kandidátka Hillary Clintonová pripísala riaditeľovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie svoju porážku v prezidentských voľbách. Urobila tak počas konferenčného hovoru s najväčšími prispievateľmi svojej volebnej kampane.

Viedla vo väčšine prieskumov

Clintonová viedla vo väčšine predvolebných prieskumov a bola považovaná za favoritku súboja o Biely dom. Voľby však vyhral republikánsky kandidát Donald Trump, čo šokovalo veľa ľudí a vyvolalo rozsiahle protesty. Clintonová od stredajšieho vystúpenia, v ktorom uznala porážku, sa držala stranou.

V telefonickej konferencii so svojimi priaznivcami politička podľa dvoch účastníkov povedala, že jej kampaň a strana zhromaždili 900 miliónov dolárov od viac ako troch miliónov individuálnych darcov.

Zmanipulovaný systém?

Vyhlásila tiež, že riaditeľ FBI James Comey ju poškodil, keď sa rozhodol len pár dní pred voľbami odoslať list Kongresu, že sa rozhodol ju znova vyšetrovať, či sa nedopustila zlého zaobchádzania s tajnými informáciami, keď ako ministerka zahraničia v rokoch 2009 až 2012 používala pre elektronickú poštu súkromný server.

O týždeň neskôr Comey vyhlásil, že nie je dôvod političku stíhať, ale škoda vraj už bola napáchaná. Clintonová usúdila, že Trump dokázal využiť obe Comeyho vyhlásenie k útokom proti nej. To, že bola z podozrenia nakoniec očistená, podľa Clintonovej len posilnilo presvedčenie Trumpových stúpencov, že systém je zmanipulovaný v jej prospech, a zmobilizovalo je to, aby šli voliť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok