Kotlebovci chcú povoliť občanom efektívnejšie zbrane na ochranu

TA3 TASR
12.11.2016 20:50

Umožniť občanom SR, aby okrem krátkej strelnej zbrane mohli používať na ochranu života, zdravia a majetku aj dlhé strelné zbrane. To je cieľom návrhu novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorý na novembrovú schôdzu parlamentu predložili poslanci ĽSNS.

Kotlebovci chcú povoliť občanom efektívnejšie zbrane na ochranu
SITA/Marko Erd

Verejný tlak

Súčasný zákon hovorí, že na zabezpečenie ochrany osoby a majetku slúžia skupiny zbrojných preukazov A a B. Tie oprávňujú držiteľov na držanie, prípadne aj nosenie výlučne krátkych strelných zbraní. "Zhoršovanie bezpečnostnej situácie a s ním spojená potreba účinnejšej ochrany životov, zdravia a majetku obyvateľov vyvoláva verejný tlak na rozšírenie možnosti použiť na obranu zbraň, ktorá bude čo najlepšie prispôsobená fyzickým danostiam a schopnostiam majiteľa," tvrdia autori novely.

Podľa ich slov potreba účinnej ochrany vyvoláva v kruhoch odbornej verejnosti aj diskusiu o vhodnosti, resp. o dostatočnej účinnosti krátkych zbraní najmä pri ochrane a obrane majetku, alebo pri útoku viacerých útočníkov.

Doteraz výlučne na šport a poľovačky

Najjednoduchšou možnosťou, ako občanom poskytnúť efektívnejšie zbrane na ochranu, je preto podľa ĽSNS poskytnúť im možnosť na tento účel využívať aj dlhé strelné zbrane. Tieto v súčasnosti možno používať výlučne na športové účely alebo v poľovníctve.

"Dlhé zbrane poskytujú možnosť efektívnej obrany aj strelcom, ktorí z dôvodu subtílnosti fyzickej stavby tela alebo z dôvodu zlého znášania spätného rázu výkonnejších krátkych zbraní nemôžu na obranu svojho života, zdravia, alebo majetku použiť dostatočne výkonné krátke zbrane," dodali poslanci ĽSNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok