Tisícky ľudí demonštrovali v uliciach Soulu, žiadajú demisiu prezidentky

TA3 ČTK
12.11.2016 12:50

Vyše pol milióna ľudí v juhokórejskej metropole Soul demonštrovalo za odstúpenie prezidentky Pak Kun-hje, ktorá údajne umožňuje svojim dôverníkom zasahovať do štátnych záležitostí.

Protesty trvajú tretí týždeň

Demonštranti obsadili jednu z hlavných tried prechádzajúcich stredom mesta a skandovali "Demisiu, demisiu". Pochod prechádzal len niekoľko blokov od prezidentčiny rezidencie. Prezidentka Pak Kun-hje čelí verejným obvineniam, že svoje dlhoročnej priateľke Čche Son-síl dovoľuje zasahovať do záležitostí štátu, hoci Čche nemá žiadnu exekutívnu ani poradnú funkciu.

Hlava štátu sa koncom októbra ospravedlnila a zároveň potvrdila, že rady Čche vyhľadávala. Ani prezidentkin sľub, že bude spolupracovať s parlamentnou opozíciou a podelí sa s ňou o moc, protesty neukľudnil. Demonštrácie trvajú už tretí týždeň, popularita prezidentky klesla v prieskumoch na päť percent.

Priateľka prezidentky bola navyše spolu s dvoma poradcami zatknutá kvôli finančnému škandálu. Trojica je podozrivá, že s využitím svojich väzieb na prezidentku nútila juhokórejske konglomerácie, aby darovali finančné prostriedky neziskovým nadáciám.

Právne kroky nepodnikli

Čche Son-sil je okrem toho dcérou náboženského predstaviteľa Čche Te-mina, ktorý sa vyhlásil za hlavu sekty zvanej Viera večného života. Obvineniam zo spojenia s touto náboženskou skupinou Pak odmieta. Kým predchádzajúce verejné protesty boli hlučné a často násilné, terajšie akcie podľa agentúry Reuters prebieha zatiaľ pokojne.

Do ulíc vyšli celé rodiny, mnoho študentov alebo skupiny vozíčkarov. K protestom sa pridali aj aktivisti opozície, ktorých nesúhlas s pôsobením Pak Kun-hje rastie. Žiadne právne kroky proti hlave štátu ale zatiaľ nepodnikli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok